27 Chinese brandweerlieden omgekomen bij bosbrand

27 Chinese brandweerlieden omgekomen bij bosbrand
https://images.nrc.nl/_dw-EhVXRVS3KUcMcghWX8GbeyI=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0204buichinabrandweerliedenjpg.jpg

Bij het bestrijden van een bosbrand in het zuidwesten van China zijn afgelopen weekend 27 brandweerlieden om het leven gekomen. Dat schrijven de persbureaus Reuters en AP op basis van de Chinese overheid. Ook drie burgers die hielpen bij de bluswerkzaamheden kwamen om het leven.

Het drama voltrok zich in de bergen van de Chinese provincie Sichuan, waar zo’n 700 brandweerlieden op 3.800 meter hoogte proberen de bosbrand te doven. Zondag draaide de wind plotseling van richting. De 27 brandweerlieden en drie burgers werden vervolgens door het vuur overvallen.

Nadat het contact met de groep verloren was gegaan, rukten reddingshelikopters uit. De lichamen van de vermisten werden maandag gevonden. De stoffelijke overschotten zijn volgens de Chinese staatstelevisie inmiddels geborgen.

Dodelijkste incident

China heeft de afgelopen weken op meerdere plaatsen te kampen met bosbranden. Bij hoofdstad Beijing reikte het vuur zelfs tot de buitenwijken. Droogte en harde wind zijn de belangrijkste veroorzakers van de branden.

De dood van de 27 brandweerlieden is het dodelijkste incident waarmee de Chinese brandweer sinds 2015 te maken heeft gekregen. In dat jaar vielen 173 doden bij een explosie in een opslagplaats met chemicaliën. De meeste slachtoffers waren brandweerlieden of van andere hulpverleningsinstanties.

Source link