40.000 Nederlanders steunen petitie om prostitutie strafbaar te maken | NU

40.000 Nederlanders steunen petitie om prostitutie strafbaar te maken | NU

Ruim veertigduizend mensen hebben een petitie ondertekend van de jongerenbeweging Exxpose, waarin gepleit wordt om prostitutie strafbaar te maken. Deze week worden de handtekeningen van de campagne ‘Ik ben onbetaalbaar’ aan de Tweede Kamer overhandigd.

Een Tweede Kamercommissie neemt het burgerinitiatief in behandeling en zal steekproefsgewijs controleren of de handtekeningen echt van kiesgerechtigden zijn. Vervolgens oordelen zij of er voldoende aanleiding is voor een debat.

Exxpose is een politiek onafhankelijke en christelijk geïnspireerde beweging. Zij hopen dat het initiatief de Kamer dwingt het onderwerp op de kaart te zetten.

Het kostte Exxpose een kleine zes jaar om de veertigduizend handtekeningen voor het initiatief te bemachtigen. De beweging startte de petitie in 2013, nadat Nederland in een documentaire van de Arabische nieuwszender Al Jazeera werd bekritiseerd om het prostitutiebeleid.

‘Zweedse prostitutiebeleid dient als voorbeeld”

Aanhangers van het initiatief ondersteunen het Zweedse prostitutiebeleid. In het Scandinavische land is het kopen van seks strafbaar en helpt de overheid vrouwen uit de prostitutie te stappen.

Campagneleider Willemijn de Jong zegt in de Volkskrant dat het in de illegaliteit brengen van prostitutie ervoor zorgt dat “kwetsbare vrouwen niet meer kunnen worden afgekocht” door mannen met macht en geld”.

De ChristenUnie zal zich waarschijnlijk achter de oproep van Exxpose. Eerder meldde de leider van die partij, Gert-Jan Segers, dat zijn strijd tegen het huidige prostitutiebeleid “een van de belangrijkste redenen is geweest om deel te nemen aan de huidige coalitie”.

Source link