ACM start onderzoek naar machtsmisbruik Apple met App Store | NU

ACM start onderzoek naar machtsmisbruik Apple met App Store | NU

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar mogelijk machtsmisbruik door Apple met de App Store. De toezichthouder zegt tijdens een marktstudie naar appwinkels van appaanbieders signalen te hebben ontvangen die mogelijk wijzen op mogelijk misbruik.

In het huidige vervolgonderzoek richt de ACM zich vooral op Apple. De ACM wil onder meer weten of Apple eigen apps heeft bevooroordeeld ten opzichte van apps van andere aanbieder.

Via App Store kunnen bedrijven producten en diensten aanbieden aan gebruikers van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. Maar Apple biedt zelf ook apps en producten aan, zoals muziekstreamingdienst Apple Music. “Dat dubbele belang kan mededingingsproblemen opleveren”, aldus de ACM.

De ACM zegt te verwachten dat Apple en Google, beheerder van de Play Store voor Android, eerlijk en transparant gedrag vertonen met hun appstores. “Bedrijven die apps aanbieden, zijn afhankelijk van de appstores van Apple en Google voor het aanbieden van hun app aan gebruikers”, aldus de ACM.

In maart diende streamingdienst Spotify al een klacht in bij de Europese Commissie over “oneerlijke” regels die Apple op zijn platform zou hanteren. Spotify klaagt onder meer over de commissie van dertig procent, het Zweedse bedrijf moet afstaan aan aankopen via de App Store.

Volgens Spotify kan het bedrijf daardoor veel minder goed concurreren met Apples eigen muziekstreamingdienst.

Source link