ACM: zzp’ers recht op consumentenbescherming bij afsluiten energiecontract

ACM: zzp’ers recht op consumentenbescherming bij afsluiten energiecontract
https://images.nrc.nl/QI-fS1KRDe6oDshCgwlkh3MY_M8=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1904binacmjpg.jpg

Energiebedrijven moeten ondernemers zoals zzp’ers consumentenbescherming bieden als ze op hun woonadres een energiecontract afsluiten. Nu krijgen zij vaak een zakelijk contract aangeboden. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekendgemaakt. Als bedrijven dit niet doen, kan de toezichthouder een last onder dwangsom of boete opleggen.

De toezichthouder laat weten „veel meldingen” te hebben gekregen van ondernemers die worden benaderd door energieleveranciers om een zakelijke energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder zijn de voorwaarden van dit contract „niet redelijk”. Zo is het voortijdig opzeggen van een energiecontract veel duurder. ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh zegt in een verklaring:

„Als ondernemers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij consumenten. Zij hebben recht op consumentenbescherming.”

Afgelopen jaar heeft de ACM onderzoek gedaan bij energieleverancier Total Gas & Power Nederland BV (TGPNL). Het bedrijf heeft tijdens dit onderzoek beloofd klanten die een energiecontract afsluiten op hun woonadres voortaan consumentenbescherming te bieden. Ook worden de klanten die al zijn vertrokken, financieel gecompenseerd.

Source link