Algerijnse president Bouteflika treedt per direct af | NU

Algerijnse president Bouteflika treedt per direct af | NU

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika treedt per direct af na weken van grootschalige protesten, meldt staatspersbureau APS dinsdagavond.

Na ruim twintig jaar komt er hiermee een einde aan het presidentschap van de 82-jarige Bouteflika. De afgelopen weken gingen tienduizenden demonstranten de straat op om het vertrek van de president te eisen.

Maandagavond kondigde Bouteflika aan dat hij zou aftreden voor het aflopen van zijn vierde mandaat op 28 april. Het leger eiste dinsdag dat de president “met onmiddellijke ingang” zou aftreden.

Bouteflika kampte de afgelopen jaren met gezondheidsklachten. In 2013 kreeg hij een beroerte, waarna hij bijna niet meer in het openbaar is verschenen.

Vooral de jeugd ging de straat op om te protesteren

Bouteflika was van plan om zich bij de komende verkiezingen opnieuw kandidaat te stellen voor een vijfde termijn. Als reactie braken massale protesten uit in het land.

Naar aanleiding van deze massademonstraties liet Bouteflika weten af te zien van een poging tot herverkiezing, maar tegelijkertijd zei hij dat de geplande verkiezingen van april niet door konden gaan. De betogers namen hier geen genoegen mee, omdat Bouteflika dan alsnog aan de macht zou blijven.

De protesten werden voornamelijk geleid door studenten. De helft van de bevolking van het Noord-Afrikaanse land is jonger dan dertig en er heerst veel woede over de hoge jeugdwerkloosheid.

Source link