Amsterdamse politie voert charges uit bij Johan Cruijff ArenA, fans opgepakt | NU

Amsterdamse politie voert charges uit bij Johan Cruijff ArenA, fans opgepakt | NU

De Amsterdamse politie heeft woensdagavond zo’n twee uur voor de kwartfinale van de Champions League tussen Ajax en Juventus charges uitgevoerd bij de Johan Cruijff ArenA. Een onbekend aantal Ajax-supporters is opgepakt.

Ze wilden deelnemen aan een zogenoemde entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden. De entrada gaat altijd gepaard met veel gezang en vuurwerk.

Een waterkanon werd ingezet om vuurwerk dat supporters hadden afgestoken te blussen. Ook renden politiepaarden door een groep voetbalsupporters heen. Tijdens de ongeregeldheden die toen ontstonden, werden ook supporters aangehouden.

De politie liet woensdagochtend al via verschillende kanalen weten dat het afsteken van fakkels en vuurwerk verboden was omdat de veiligheid van winkelend publiek en concertbezoekers niet in gevaar mocht worden gebracht.

Volgens de politie zijn de Mobiele Eenheid (ME) en agenten te paard ingezet om “een overzichtelijke en veilige situatie voor alle supporters te creëren”.

Eerder tientallen gewapende Italiaanse supporters opgepakt

Woensdagmiddag hield de politie al vele tientallen Italiaanse supporters aan. Dat gebeurde bij het stadion en het station Weesperplein in de binnenstad. De arrestanten waren gewapend met onder andere uitschuifbare wapenstokken, vlaggenstokken, pepperspray, een hamer en een mes.

Het is nog niet bekend wat er precies met de arrestanten gaat gebeuren en waarvan ze worden verdacht. Beide groepen zijn in ieder geval met bussen naar een cellencomplex vervoerd.

De aftrap van het heenduel is om 21.00 uur.

Source link