België vindt geen aanwijzingen spionage Huawei
https://images.nrc.nl/VqIwK-j7pvC8HTAL7qr6cRAbshk=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/gn4-24482955-43227289img-gn4-24482955-43227289.jpg

Er zijn „geen concrete aanwijzingen” gevonden dat het Chinese technologiebedrijf Huawei spioneert in België. Dat blijkt na maanden van onderzoek door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), aldus de Belgische krant De Standaard maandag.

De toezichthouder zocht in opdracht van de Belgische overheid naar bewijzen voor spionage, onder meer via academisch onderzoek naar de technologie van Huawei en via „buitenlandse partners” die hebben gezegd het Chinese bedrijf te weren. Hun werd tevergeefs gevraagd „of ze studies hebben met aanwijsbare elementen om zo’n beslissing te staven”. Het CCB concludeerde dat er geen indicaties zijn „die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”.


Lees ook: Huawei is nog ‘te vaag’ voor een veilig 5G-netwerk

Spionage

De uitkomst van het onderzoek gaat in tegen de waarschuwingen van de Verenigde Staten, die Europese landen al langere tijd oproepen niet met Huawei in zee te gaan bij het opzetten van 5G-netwerken. Volgens de Amerikanen zou het technologiebedrijf via de netwerken spioneren voor de Chinese overheid. Huawei ontkent dit.

Het Duitse Netwerk Agentschap liet zondag aan de Financial Times weten dat Huawei voor de Duitse overheid een optie blijft om het 5G-netwerk daar op te zetten. „Wij hebben geen concrete aanwijzingen dat Huawei spioneert voor China”, aldus voorzitter Jochen Homann.

Source link

nuno-show.nl