Britse regering voert ‘productief’ overleg met oppositie over Brexit | NU

Britse regering voert ‘productief’ overleg met oppositie over Brexit | NU

De regering van de Britse premier Theresa May is donderdag opnieuw over de Brexit in gesprek geweest met de Labour-partij van Jeremy Corbyn. Het 4,5 uur durend overleg met de oppositiepartij was ‘gedetailleerd’ en ‘productief’, aldus Mays woordvoerder.

May voert sinds woensdag gesprekken met de oppositie over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ze hoopt een compromis te bereiken zodat dat de Brexit op 12 april kan plaatsvinden.

De Britse regering heeft vorig jaar na lang onderhandelen een akkoord met de Europese Unie bereikt over de voorwaarden van het vertrek, maar het Lagerhuis heeft deze overeenkomst driemaal afgekeurd. May hoopt dat de oppositie haar aan genoeg steun voor het akkoord kan helpen.

De gesprekken met de oppositie waren woensdag gestart. Labour-leider Corbyn had May een alternatief plan gepresenteerd en de mogelijkheid van een tweede referendum voorgesteld.

Volgens The Guardian werkt de regering nu aan een brief aan Labour, waarin de voortgang van de gesprekken wordt samengevat. Daarin staat waarschijnlijk dat de optie voor een tweede referendum moet worden voorgelegd aan het Lagerhuis, aldus de Britse krant.

Van Corbyn is bekend dat hij een zachte Brexit wil en het Verenigd Koninkrijk het liefst in een permanente douane-unie ziet blijven met de Europese Unie. Een deel van zijn partij is groot voorstander van een nieuw Brexit-referendum.

Lagerhuis heeft ‘no deal-Brexit’ uitgesloten

Het Lagerhuis heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat een ‘no deal-Brexit’ moet uitsluiten. Als het Hogerhuis ook akkoord gaat, moet de regering voorkomen dat er Brexit komt zonder dat daar iets met de Europese Unie over is afgesproken.

De premier moet met deze wet bij dreiging van een ‘no deal-Brexit’ de Europese Unie om uitstel van de Brexit vragen of zelfs afzien van het plan.

Het Lagerhuis had vorige maand ook al in meerderheid besloten dat er geen ‘no deal-Brexit’ mag komen, maar dat was in een stemming die als advies wordt opgevat en die de regering geen verplichtingen oplegt.

May wil proberen het land uiterlijk 22 mei uit de unie te halen, omdat de Britten anders diezelfde maand aan de Europese parlementsverkiezingen mee moeten doen.

Source link