CBS: Kwart van alle jongvolwassenen kampt met overgewicht | NU

CBS: Kwart van alle jongvolwassenen kampt met overgewicht | NU

Bijna een kwart van alle jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar in Nederland kampt met matig of ernstig overgewicht. Zeven op de tien van de groep is desalniettemin tevreden over hun gewicht, concludeert het CBS in een onderzoek.

Daarnaast is de groep te zware mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (25,1 procent) bijna twee keer zo groot als die met een westerse (13,9 procent) of Nederlandse achtergrond (13,8 procent).

De afgelopen jaren is de groep te zware kinderen en jongeren steeds iets gegroeid. In 2000 was 12,5 procent te dik, nu is het toegenomen naar zo’n 15,8 procent.

Mensen die ernstig overgewicht hebben, lijden aan morbide obesitas. Dit betekent dat zij direct een hoger risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en onvruchtbaarheid. Ook kan morbide obesitas psychische klachten veroorzaken.

De mate van overgewicht wordt gemeten met de zogeheten body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van obesitas.

Source link