Chinezen stelen bedrijfsgeheimen ASML – NRC

Chinezen stelen bedrijfsgeheimen ASML – NRC
https://images.nrc.nl/BdDjy7hUEj72MqXiRS1_0NRm5D4=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/anp-49134635.jpg

Chinese oud-medewerkers van ASML hebben bedrijfsgeheimen van het Nederlandse hightechbedrijf gestolen. Ze werkten voor het inmiddels failliete chipbedrijf XTAL dat gelieerd was aan het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Dit meldt het Financieel Dagblad, onder meer op basis van juridische stukken van een rechtszaak die ASML in 2016 aanspande tegen twee voormalige medewerkers.

De medewerkers hadden toegang tot de interne netwerken van een Amerikaanse vestiging van de chipbouwer en maakten daar onder meer software en broncodes buit. De software was bedoeld om lithografiemachines goed af te stellen, zodat er meer en sneller chips geproduceerd kunnen worden.

Deze zogeheten Tachyon software is ontwikkeld voor de eerste generatie lithografiemachines die werken met Extreme Ultraviolet licht. ASML werkt al jaren aan de ontwikkeling van deze EUV-machines, die onmisbaar zijn voor de productie van kleinschalige en efficiënte chips. ASML kreeg in november 2018 een schadevergoeding van 223 miljoen dollar (200 miljoen euro) toegewezen.


Lees ook: ASML moet op adem komen

De diefstal werd geïnitieerd door het Amerikaanse XTAL. Het bedrijfje werd in 2014 opgericht door twee voormalige ASML’ers van Chinese afkomst. Zij kregen later hulp van twee ASML-medewerkers die nog bij het bedrijf actief waren.

De gestolen kennis zou door het in Silicon Valley gevestigde bedrijf razendsnel zijn ingezet om concurrerende software te ontwikkelen. Ongeveer een jaar na de oprichting van XTAL stapte een reeks belangrijke klanten van wereldleider ASML over, onder wie elektronicagigant Samsung. In december vorig jaar ging XTAL failliet.

Staatsgeheimen

Uit een rapport blijkt volgens FD dat XTAL niet volledig op eigen initiatief handelde. De Chinese staat was bij de zaak betrokken doordat het moederbedrijf van XTAL, Dongfang, staatssteun ontvangt. Dat geld zou zijn bedoeld om de Chinese positie op de chipmarkt te verbeteren. ASML vond zelf geen harde bewijzen voor de inmenging van China.

Dit jaar zou ASML voor het eerst een EUV-machine naar China exporteren. Dat ligt gevoelig binnen het bedrijf. ASML wil meeliften met de expansie van de Chinese chipindustrie maar weet dat intellectueel eigendom in gevaar kan komen.

Tegelijkertijd wegen Amerikaanse belangen mee, die niet wil dat China een volwaardige eigen chipindustrie ontwikkelt die kan concurreren met de Amerikaanse. ASML heeft in de VS onder meer vestigingen in Silicon Valley en San Diego en voelt de druk vanuit Washington. Om die reden wil het hightechbedrijf de diefstal van bedrijfsgeheimen niet aan de grote klok hangen; mogelijk zouden de Amerikanen een rem kunnen zetten op de export van EUV-machines, die al snel een 100 miljoen euro per stuk kosten.

In een interview met NRC, afgelopen januari, reageerde ASML-topman Peter Wennink op zorgen over Chinese spionage.

„De Chinese chipmarkt zal de komende tien, twintig jaar snel groeien en daar willen wij bij zijn. We doen alles aan om onze informatie te beschermen en maken duidelijke afspraken. Zodra er inbreuk wordt gemaakt op ons eigendom, dan stoppen we met leveren. En dan heeft China een heel groot probleem.”

Begin deze maand waarschuwde de AIVD nog voor het risico van Chinese spionage via technologie. De waarschuwing van de veiligheidsdienst valt samen met de ontwikkeling van 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken.

Source link