Dertien aanhoudingen na aanslagen in Sri Lanka, explosief gevonden op vliegveld Colombo | NU

Dertien aanhoudingen na aanslagen in Sri Lanka, explosief gevonden op vliegveld Colombo | NU

In Sri Lanka zijn in verband met de aanslagen van zondagochtend dertien mensen aangehouden. Zondagavond werd er een explosief gevonden op het vliegveld van de hoofdstad Colombo. Dit explosief is onschadelijk gemaakt. Dat meldt de Sri Lankaanse politie aan de nieuwssite Newsfirst.

In het kort:

  • Zeker 207 doden
  • 450 gewonden gemeld
  • Zeker één Nederlandse dode bevestigd
  • Drie rooms-katholieke kerken en drie vijfsterrenhotels getroffen
  • Aanslagen nog niet opgeëist
  • Dertien aanhoudingen verricht

In totaal vonden er zondag in Sri Lanka acht aanslagen plaats. Hierbij vielen zeker 207 doden onder wie een 54-jarige Nederlandse vrouw, en 450 gewonden. De omgekomen Nederlandse was woonachtig in het buitenland, maar niet in Sri Lanka.

Eerder werden er op zondag al zeven mensen aangehouden bij een politie-inval. Hierbij overleden drie agenten naar aanleiding van een zelfmoordaanslag.

Op het vliegveld van Colombo werd zondagavond ook een explosief gevonden. Dit explosief is direct onschadelijk gemaakt. Hierbij vielen voor zover bekend geen gewonden.

Zeker 35 buitenlandse slachtoffers

Volgens het National Hospital in Colombo zijn er zeker 35 buitenlandse slachtoffers gevallen. Dit meldt de Sri Lankaanse nieuwssite Newsfirst. De buitenlanders die bij de aanslagen zijn omgekomen, zijn afkomstig uit Denemarken, China, de Verenigde Staten, Japan, Pakistan, Marokko, India en Bangladesh.

Of meer Nederlanders zijn getroffen door de aanslagen, is vooralsnog onbekend. De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt in ieder geval dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus, waaronder TUI en Thomas Cook.

282 Nederlanders meldden zich veilig via Ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis had de website Ikbenveilig.nl zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken.

Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn. Er waren even na 20.00 uur 282 matches: mensen die in Sri Lanka aanwezig waren die aan hun naasten lieten weten in orde te zijn.

De site Ikbenveilig.nl gaat open bij grote rampen en calamiteiten, om de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker te maken.

Eerste explosies rond 10.00 uur gemeld

De eerste explosies in Sri Lanka werden rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) gemeld. Deze aanslagen vonden plaats in een kerk in de wijk Katuwapitiya in Negombo, ten noorden van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.

Ook in kerken in Kochchikade, aan de westkust, en Batticaloa, aan de oostkust, gingen explosieven af. Vanwege Pasen was het druk in de kerken.

Ook in drie hotels in het centrum van Colombo gingen explosieven af. De aanslagen zijn gemeld in de hotels Shangri-La, Kingsbury en Cinnamon Grand. In die hotels zouden veel buitenlandse toeristen verblijven.

In Cinnamon Grand ging een explosief af in het restaurant op de begane grond, zo meldt het hotel via Twitter. Op welke plek de explosies in de andere hotels plaatsvonden, is nog niet bekend.

Later vond er nog een zelfmoordaanslag plaats naar aanleiding van een politie-inval. Hierbij overleden drie agenten

Reisadvies Sri Lanka aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft zondagochtend het reisadvies naar Sri Lanka aangescherpt vanwege “veiligheidsrisico’s”.

Het ministerie adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook moeten toeristen rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld. Het vliegveld is wel open, maar volgens het ministerie moet men vier uur voor vertrek aanwezig zijn.

Ten slotte is er in Sri Lanka een avondklok ingesteld. Dit houdt in dat niemand tussen zes uur in de avond en zes uur in de ochtend op straat mag zijn.

Het ministerie heeft ook een noodnummer geopend voor vragen over de aanslagen.

Sri Lankaanse autoriteiten spreken van ‘terreurdaad’

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de Sri Lankaanse autoriteiten spreken van een “terreurdaad” waarvoor “extremistische groeperingen” verantwoordelijk zouden zijn. Dat meldt de Sri Lankaanse minister van Defensie.

De National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

De politie zou tien dagen geleden al landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken.

Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor de aanslagen

De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremsinghe gaf toe dat de regering wel degelijk vooraf over belangrijke informatie over de aanslagen beschikte. De informatie zou niet gedeeld zijn met ministers.

Premier Wickremsinghe zei dat er niet adequaat gereageerd zou zijn op de aanslagen. Ook sprak hij over een onderzoek dat wordt ingesteld, om vast te stellen hoe de cruciale informatie precies is gebruikt.

Source link