Dodental Libië loopt op tot boven de 120

Dodental Libië loopt op tot boven de 120
https://images.nrc.nl/I5yVZJDJaLGMlzBGK34l3A4-_ic=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/libya-security24756606.jpg

Bij het recent opgelaaide geweld in Libië zijn inmiddels minstens 121 doden gevallen. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een verklaring zondag. Ook zijn zeker 561 mensen gewond geraakt. De WHO licht niet toe om hoeveel burgers en hoeveel militairen het gaat. Op vrijdag stond het dodental op zo’n 75.

Ook schrijft de organisatie dat zaterdag opnieuw meerdere ambulances in de buurt van Tripoli zijn gebombardeerd. In totaal zou dat tot nu toe acht keer zijn gebeurd. “De WHO veroordeelt sterk de herhaaldelijke aanvallen op gezondheidswerkers, voertuigen en instellingen”, schrijft de organisatie op Twitter.


Lees ook: ‘Ik hoop dat Haftar hier de macht grijpt’, fluisteren inwoners van Tripoli

In de tussentijd loopt het aantal ontheemden snel verder op. Een laatste telling van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN stelt dat inmiddels 13.500 mensen gevlucht zijn, schrijft persbureau AFP. 900 burgers zouden inmiddels geherbergd worden in opvangcentra. De VN waarschuwden vrijdag dat zo’n 1.500 migranten vastzitten in detentiecentra ten zuiden van Tripoli en in levensgevaar verkeren.

Sinds tien dagen is de opstandige generaal Khalida Haftar bezig met een offensief om Tripoli in te nemen, waar de internationaal erkende regering gehuisvest is. Momenteel bevinden zijn troepen van het zelfbenoemde Libische Nationaal Leger zich slechts enkele tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad. De VN hebben tevergeefs opgeroepen om het geweld te staken.

Source link