Dodental strijd Libische hoofdstad Tripoli opgelopen naar 32

Dodental strijd Libische hoofdstad Tripoli opgelopen naar 32
https://images.nrc.nl/Oliv9A7AD2dbRghsxeYXIq4hFLk=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0804buitripolijpg.jpg

Bij gevechten rond de Libische hoofdstad Tripoli zijn sinds het begin van generaal Khalifa Haftars offensief zeker 32 doden gevallen en 50 mensen gewond geraakt. Onder de doden zouden ook burgerslachtoffers zijn. Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van het ministerie van Volksgezondheid in Tripoli.


Lees ook: ‘Ik hoop dat Haftar hier de macht grijpt’, fluisteren inwoners van Tripoli

Onder de militairen van Haftar, die sinds donderdag probeert de hoofdstad in te nemen, zouden veertien doden zijn gevallen. Zondag stond het dodental nog op elf en 23 gewonden. De Verenigde Naties meldden maandag dat er door het geweld rond de hoofdstad zo’n 2.200 mensen ontheemd zijn geraakt en verwachten dat nog veel meer mensen op de vlucht zullen slaan. Daarnaast waarschuwen de VN voor burgerslachtoffers. Sommige burgers zouden geen kant op kunnen en niet in staat zijn om te vluchten.

De strijd rond Tripoli speelt zich af tussen de twee rivaliserende regeringen van Libië. De regering van Fayez al-Serraj in de hoofdstad wordt door de VN erkend, terwijl generaal Haftar, die aan het hoofd staat van het Libische Nationale Leger (LNA), opereert namens een rivaliserende regering in de noordoostelijke stad Benghazi.

Gaddafi

Haftar was een generaal onder de in 2011 verdreven en vermoorde Moammar Gaddafi. Onder deze voormalige dictator was Libië een van de rijkste landen in Afrika, vanwege de grote hoeveelheid olie die het land bezit. Sinds de dood van Gaddafi is het land in chaos gestort en maken lokale milities de dienst uit. Ook Islamitische Staat en Al-Qaeda zijn er actief. Het land is een belangrijke doorvoerhaven voor migranten naar Europa. Haftar zegt met zijn offensief een einde te willen maken aan de anarchie in het land.

In Tripoli zijn veel inwoners niet per se tegen zijn komst. Hij is een zelfverklaard tegenstander van islamitisch extremisme en geniet de steun van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. Maar Haftar wordt ook beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ook wordt gevreesd dat hij een dictator zouden kunnen worden net als Gaddafi.


Lees ook: Rancuneuze oude man of redder van Libië?

De VN en Verenigde Staten riepen de afgelopen dagen op om het geweld in Libië te staken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei zondag dat hij “uiterst bezorgd” is vanwege de gevechten rond Tripoli. Eerder riep VN-chef António Guterres op tot een staakt-het-vuren. Generaal Haftar lijkt echter niet tot onderhandelingen bereid te zijn.

Source link