Driehoek A’dam wil gesprek met supporters over onrust Ajax-Juventus | NU

Driehoek A’dam wil gesprek met supporters over onrust Ajax-Juventus | NU

Bij het politieoptreden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus van woensdag zijn zaken misgegaan, ondanks heldere, vooraf gemaakte afspraken. Daar willen de Amsterdamse burgemeester, politie en justitie over in gesprek met de Ajax-aanhang, maakte de driehoek vrijdag bekend.

Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen, maar de uitvoering hiervan door de politie is niet goed verlopen.

Dat hebben de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (samen de driehoek) vrijdag laten weten na gezamenlijk overleg.

De Mobiele Eenheid (ME) richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. “De driehoek gaat op korte termijn het gesprek aan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. Ook wordt onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers”, aldus de gemeente in een verklaring.

“Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een Entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op”, aldus de driehoek. Daarbij verwijzen de autoriteiren naar de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Kiev waarbij in augustus drie gewonden vielen, voertuigen beschadigd raakten en grote rookoverlast ontstond tijdens een Entrada.

Demonstratie tegen politie-optreden verplaatst

Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.

Source link