Duizenden klimaatdemonstranten op de been in Londen, 52 arrestaties

Duizenden klimaatdemonstranten op de been in Londen, 52 arrestaties
https://images.nrc.nl/fOQA1I1_cLOPdqFjyAjRRmxY8ow=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/anp-71911855.jpg

Bij grootschalige klimaatprotesten in Londen zijn maandag 52 arrestaties verricht. Dat meldt de politie van de Engelse hoofdstad in de nacht van maandag op dinsdag. Duizenden demonstranten bezetten sinds zondag delen van het centrum van de stad.

Bij Marble Arch kamperen demonstranten in tentjes en bij Piccadilly Circus werd een sit-in gehouden, schrijft de Britse krant The Guardian. Ook op de Waterloo Bridge zaten demonstranten op straat. De meeste demonstraties verlopen tot nu toe vreedzaam, het overgrote deel van de vijftig arrestanten werd dan ook opgepakt in verband met de veiligheid en het verstoren van de openbare orde.

Vijf demonstranten, drie mannen en twee vrouwen, werden aangehouden in verband met het aanbrengen van vernielingen aan het hoofdkantoor van Shell. Daar hing een groep activisten een spandoek op met de tekst ‘Shell knows!’. Een glazen deur van het kantoor werd vervolgens vernield, de schade bedraagt rond de 6.000 pond (ongeveer 7.000 euro).

De demonstraties zijn het werk van Extinction Rebellion, een internationaal opererende actiegroep. Begin deze maand haalde de groep in het Verenigd Koninkrijk het nieuws door vanaf de publiekstribune in het Lagerhuis half ontbloot te demonstreren. De groep wil dat de Britse regering meer doet om klimaatverandering tegen te gaan, onder meer door de CO2-uitstoot uiterlijk in 2025 terug te brengen tot nul. De protesten gaan mogelijk nog een week door.

Source link