Duizenden scholen moeten sneller energiezuinig worden | NU

Duizenden scholen moeten sneller energiezuinig worden | NU

De overheid moet ingrijpen zodat duizenden scholen sneller verduurzamen, anders worden de doelstellingen van het Klimaatakkoord in Parijs niet gehaald. Dat zeggen voorzitter Bernard Wientjes en directeur Etty Schippers van rijksinitiatief De Bouwagenda tegen Trouw.

De organisatie van Wientjes en Schippers is opgezet om het verduurzamen van gebouwen als scholen en ziekenhuizen aan te jagen. Momenteel worden er elk jaar zo’n honderd scholen verduurzaamd. Het tweetal denkt dat in het huidige tempo pas in 2350 alle gebouwen energiezuinig zijn.

Waar Wientjes en Schippers woningcorporaties wisten over te halen om 2,3 miljoen sociale huurwoningen onder handen te nemen, kijken scholen vaak de andere kant op. “Terwijl drieduizend schoolgebouwen met energielabel G onderaan de duurzaamheidsladder bungelen.”

Ze willen dat de overheid ingrijpt, door een overheidsorgaan in het leven te roepen dat verduurzaming op scholen kan stimuleren. Het uitdelen van boetes zou het laatste redmiddel zijn.

Ziekenhuizen en gemeentehuizen verduurzamen langzaam

De Bouwagenda ziet ook problemen bij ruim honderd ziekenhuizen en 380 gemeentehuizen die moeten verduurzamen. “Zij hebben de klimaatdoelstellingen niet scherp op het netvlies”, menen Wientjes en Schippers. “Een ziekenhuis wil vooral goede zorg bieden, en energiekosten zijn daar laag in vergelijking met andere uitgaven.”

Source link