Eerste Kamer torpedeert hogere drempel voor EU-verdragen

Eerste Kamer torpedeert hogere drempel voor EU-verdragen
https://images.nrc.nl/J9UXCz1f9eyYLdhd7pEIjd0sa0c=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data43485826-4636f1.jpg

De drempel om soevereiniteit over te dragen van Nederland naar de Europese Unie wordt niet verhoogd. Een voorstel om Europese verdragen alleen goed te keuren als daarvoor een twee derde meerderheid is in de Eerste en Tweede Kamer, sneuvelde dinsdagmiddag in de Eerste Kamer. Daardoor kunnen Europese verdragen ook in de toekomst net als gewone wetsvoorstellen met een gewone meerderheid worden goedgekeurd en gewijzigd.

Het wetsvoorstel kwam uit de koker van oud-LPF-politicus Mat Herben. Die nam het initiatief tot de wet nadat een meerderheid van de Nederlandse kiezers in 2005 tegen de Europese Grondwet had gestemd. Hiermee werd de Tweede Kamer die zich wel in grote meerderheid voor de Grondwet had uitgesproken in zekere zin gecorrigeerd.Lees ook: waarom Van der Staaij een hogere EU-drempel wilde

Toen Herbens LPF in 2007 uit de Tweede Kamer verdween, werd de verdediging van het voorstel overgenomen door SGP-Kamerlid Kees van der Staaij (SGP).

Dat het zo lang duurde voor de wet werd weggestemd, had een aantal redenen. Van der Staaij stelde de behandeling meermaals uit op zoek naar steun onder andere partijen. Ook wilden beide kamers het oordeel afwachten van twee staatscommissie, de commissie-Thomassen en de commissie-Remkes, die de Grondwet en het parlementair stelsel onderzochten. Over het voorstel waren de commissies kritisch.

In de Tweede Kamer had een meerderheid zich achter het voorstel geschaard, maar die bleek in de Eerste Kamer verdampt. Dat kwam vooral door de VVD, die destijds vóór- maar nu tegenstemde. De partij had grote twijfels over de effectiviteit, zei VVD-senator Anne-Wil Duthler, en vroeg zich af “of er überhaupt nog EU-verdragen goedgekeurd zouden worden” bij de eis van een twee derde meerderheid.

Voor het verhogen van de drempel stemden uiteindelijk voorstanders, behalve de SGP ook PVV, CU, SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Source link