Energieverbruik daalt, vooral minder steenkool
https://images.nrc.nl/kvaN5N2Q03h9pHIZSQ18RzqmOeM=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/anp-50792374.jpg

Nederlanders verbruikten vorig jaar iets minder energie dan in 2017. Dat kwam vooral doordat het gebruik van steenkool afnam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Andere energiebronnen werden in 2018 vrijwel even veel verbruikt als in het jaar ervoor.

Fossiele brandstoffen vormen nog steeds de belangrijkste bronnen van energie in Nederland. Behalve steenkool, dat 11 procent van het totale verbruik verzorgt, zijn dat aardgas en aardolie met beide 40 procent van het totale energieverbruik. De resterende energie (zo’n 9 procent) wordt in Nederland opgewekt uit hernieuwbare bronnen, kernenergie, afval en de invoer van buitenlandse stroom.

Centrales dicht

Dat er zoveel minder steenkolen werden verbruikt, komt volgens het CBS voor een groot deel door het sluiten van vijf verouderde centrales. Conform de afspraken uit het energiekakkoord van 2013, sloten er daar vorig jaar vijf van. Ter compensatie werd meer stroom geïmporteerd, de netto hoeveelheid verdubbelde naar 7 procent van de totale hoeveelheid stroom.

Aardgas werd vorig jaar ook meer van buiten Nederland gehaald. Door de aanhoudende aardbevingen in de provincie Groningen, is besloten daar minder te winnen. Door de beperkingen daar, is de totale hoeveelheid Gronings aardgas inmiddels meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014. Vorig jaar is voor het eerst meer aardgas geïmporteerd dan dat er in Nederland gewonnen werd.

Den Haag

Het kabinet wil dat Nederland in 2030 nog maar half zoveel CO₂ uitstoot als in 1990. Fossiele brandstoffen zijn voor een groot deel boosdoeners wat betreft de uitstoot daarvan. Klimaatminister Eric Wiebes zei mede daarom vorige maand dat hij bedrijven die teveel uitstoten, daarover belasting wil laten betalen.

Begin deze maand lekte een notitie uit, waaruit de plannen voor de heffing duidelijk werden. Die waren te beperkt, volgens de oppositie.

Source link

nuno-show.nl