Erdogan noemt verloren verkiezingen ‘georganiseerde misdaad’ | NU

Erdogan noemt verloren verkiezingen ‘georganiseerde misdaad’ | NU

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalde maandag opnieuw dat hij een hertelling wil van de verkiezingsuitslag in Istanboel. Volgens hem zijn er “georganiseerde misdaden” gepleegd tijdens de stemming op 31 maart.

Dat zei de president maandag op een persconferentie in Istanboel. De winst van de CHP-partij in Istanboel is volgens hem te klein om tot een geldige uitkomst te komen. Ook zouden er camerabeelden zijn die uitwijzen dat er sprake is van verduistering van kiespapieren.

Zondag vroeg de APK-partij al om een hertelling van alle stemmen in Istanboel. De partij van Erdogan verloor de verkiezingen in Istanboel en in hoofdstad Ankara en was zo voor het eerst in vijfentwintig jaar niet de grootste in beide steden. Zelf was Erdogan van 1994 tot 1998 burgemeester van Istanboel.

In Istanboel kreeg oppositiepartij CHP ongeveer 16.000 stemmen meer dan de APK-partij. De APK-partij was vijfentwintig jaar de grootste in de stad die een bevolking telt van ruim vijftien miljoen mensen.

Turkse Kiesraad beslist over eventuele hertelling

De Kiesraad beslist in Turkije over een eventuele hertelling. Tot dusver besliste de Kiesraad bij verzoeken voor een hertelling in de afgelopen Turkse verkiezingen bij 86 procent van de gevallen voor een verzoek van regeringspartij APK en maar twaalf procent voor oppositiepartij CHP.

Maandag gaven de leiders van de grootste oppositiepartijen CHP (Kemal Kılıçdaroğlu) en de Good-partij(Meral Akşener), een gezamenlijke persconferentie. Zij eisen van de Kiesraad dat er beslissingen worden genomen waarbij de wet gehoorzaamd zal worden.

Source link