Fikse toename aantal ProRail-boetes voor waaghalzerij bij overwegen

Fikse toename aantal ProRail-boetes voor waaghalzerij bij overwegen
https://images.nrc.nl/fUCO-WBb4PPSimNK_GwLXKNf8KU=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0404binprorailjpg.jpg

ProRail heeft afgelopen jaar bijna drieduizend boetes uitgeschreven voor gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergangen. Dat meldt de spoorwegbeheerder donderdag op zijn website. Het gaat om een fikse toename van het aantal boetes. In 2017 werden er bijna 1.100 boetes uitgeschreven voor waaghalzerij rondom te overwegen.

De toename in het aantal boetes komt voornamelijk door een nieuwe handhavingsmethode. Zeker de helft van de boetes werd namelijk uitgeschreven op basis van camera’s. Dat de methode zeer effectief is blijkt wel uit het feit dat deze vooralsnog slechts op twee overgangen wordt toegepast. Sinds april vorig jaar doet ProRail met het Openbaar Ministerie een proef met flitscamera’s bij twee spoorwegovergangen in Hilversum.

De camera’s controleren hoofdzakelijk op het negeren van rood licht door auto’s en bromfietsen of andere voertuigen. Komend jaar gaan ze ook controleren op stilstaan op de overweg. Identificatie gebeurt op basis van het kenteken van de overtreder. Om risicovol gedrag van voetgangers te controleren worden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ingezet.

Cameratoezicht uitbreiden

ProRail meldt dat de proef met cameratoezicht succesvol verloopt. Om deze reden is het spoorbeheerbedrijf van plan het cameratoezicht uit te breiden naar andere locaties. Het is nog niet bekend op hoeveel plekken en waar de camera’s komen te staan.

ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom noemt de proef succesvol omdat er in de loop van het jaar minder overtredingen werden gesignaleerd. “Als mensen eenmaal een bon thuis hebben gekregen gaan ze minder snel opnieuw te fout in. Dat is het kinderachtige, dat mensen toch kijken naar de pakkans”, zegt Eikelboom.

De woordvoerder benadrukt dat het ProRail niet gaat om het aantal boetes. “Het geld gaat naar justitie, niet naar ProRail. Wij willen gewoon minder recidiven zien.” De BOA’s stellen processen-verbaal op en de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau.


Lees ook: Pier Eringa, de mediagenieke baas van ProRail, stapt volgend jaar op. ‘Een Pietje Bell die altijd wil winnen’

Verschillende boetes

Automobilisten en motorrijders die bij rood licht een overgang op rijden krijgen en betrapt worden krijgen hiervoor een boete van 230 euro. Voor brommers is dat 160 euro. 80 procent van de ProRail-boetes werden uitgeschreven voor dit vergrijp.

In 2018 zijn er 31 aanrijdingen geweest op overwegen. Hierbij kwamen veertien mensen om het leven. In 2017 vielen er vier dodelijke slachtoffers door ongelukken bij overwegen. Er zijn in Nederland ongeveer 1.900 spoorwegovergangen op de openbare weg.

Source link