Geen bestand in Libië, luchtaanvallen op buitenwijken Tripoli | NU

Geen bestand in Libië, luchtaanvallen op buitenwijken Tripoli | NU

De VN-missie in Libië heeft zondag niet de gewenste twee uur durende staakt-het-vuren gekregen om gewonden in het zuiden van Tripoli te evacueren.

Daar zijn gevechten gaande tussen troepen van de Libische bevelhebber Khalifa Haftar en de internationaal erkende regering.

UNSMIL vroeg om een wapenstilstand van 16.00 tot 18.00 uur om hulpverleners hun werk te laten doen. Volgens de Libische regering zijn de afgelopen dagen in Tripoli 21 personen omgekomen en 27 gewond geraakt.

Libische Nationale Leger voert luchtaanvallen uit

Troepen van Khalifa Haftar voerden zondag luchtaanvallen uit op een zuidelijke buitenwijk van de hoofdstad Tripoli. Het is voor het eerst dat de luchtmacht van Haftars Libische Nationale Leger (LNA) heeft meegedaan aan het offensief tegen de hoofdstad. Ook het regeringsleger zette de luchtmacht in.

De 75-jarige Haftar wil extremisten verslaan die banden zouden hebben met de terroristische organisatie Al Qaeda. Donderdagavond gaf hij zijn troepen het bevel om Tripoli in te nemen.

Tegenstanders zien in hem een man die een dictatuur als die onder Moammar Kadhafi wil vestigen. Haftar was ooit legerchef onder Kadhafi.

Libische nationale conferentie gaat door ondanks geweld

De VN houdt van 14 tot 16 april een conferentie in de stad Ghadames. Hier wordt onder meer gesproken over verkiezingen als mogelijkheid om het langdurige geweld in het land te beëindigen.

De speciale VN-afgezant voor Libië zei zaterdag dat hij vastbesloten was de nationale conferentie van Libië door te laten gaan ondanks de voortdurende gevechten in het Noord-Afrikaanse land.

Source link