Groene staatsobligatie wordt uitgegeven op 21 mei

Groene staatsobligatie wordt uitgegeven op 21 mei
https://images.nrc.nl/PPmUizfDx5hZgH_wjdG-EuuOlPw=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0804ecostaatsobligatiesjpg.jpg

Op 21 mei kunnen beleggers bieden op een groene obligatie van de Nederlandse staat. Op die dag zal de eerste Nederlandse groene staatsobligatie uitgegeven worden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie, onderdeel van het ministerie van Financiën, maandag. De obligatie heeft een looptijd van twintig jaar. De staat verwacht tussen de 4 en 6 miljard euro op te halen.

De opbrengst van de obligatie wordt toegerekend aan groene of klimaatgerelateerde uitgaven en investeringen van het Rijk. Het gaat onder meer om duurzame energie, duurzaam vervoer en klimaatadaptatie. De obligatie is beoordeeld door het Climate Bonds Initiative en is beoordeeld door het onafhankelijke orgaan Sustainanalytics. Dit bewijst volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dat deze “donkergroen” is.


Lees ook: Groene obligaties: nu nog klein, maar erg in trek

Voordelen investeerders

De veiling vindt op 21 mei om 10.00 uur plaats door middel van een zogenoemde Dutch Direct Auction (DDA). Investeerders die zich vooraf als “groene investeerder” laten aanmerken, krijgen in beperkte mate voorrang, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie. De ‘spread guidance’ wordt op 20 mei bekendgemaakt, de uiteindelijke uitgifteprijs volgt uiterlijk op 22 mei om 12.00 uur.

Groene obligaties worden steeds populairder. Beleggers kunnen via een dergelijke obligatie hun steentje bijdragen aan een betere wereld, terwijl de rendementen niet veel lager liggen dan bij ‘grijze’ obligaties. De overheid of het bedrijf dat een groene obligatie uitgeeft, kan deze bovendien duurder in de markt zetten. Groene obligaties zijn daarnaast stabieler, omdat groene beleggers minder snel geneigd zijn ze direct te verkopen bij een tegenslag.

In de eurozone geven momenteel alleen Frankrijk, België en Ierland groene staatsobligaties uit. Nederland wordt het eerste land met een AAA-kredietwaardering, de hoogst haalbare kredietwaardigheid, dat groene staatsobligaties uitgeeft. Minister Hoekstra hoopt met de obligatie de “Nederlandse groene kapitaalmarkt aan te jagen”.

Source link