‘Grootste demonstratie in drie maanden tijd’ in hoofdstad Soedan

‘Grootste demonstratie in drie maanden tijd’ in hoofdstad Soedan
https://images.nrc.nl/mc8wnGcbq8VACeNXzktvmtro_yQ=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0604buisudan1jpg.jpg

Duizenden Soedanezen hebben zaterdag meegedaan aan nieuwe nati-regeringsprotesten in de hoofdstad Khartoem. Ze hebben zich verzameld voor het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in de hoofdstad Khartoem, schrijven internationale persbureaus. De persdiensten AP en Reuters baseren zich op documentatie door de deelnemers die via sociale media beelden van de protestmars delen.

De demonstranten eisen het vetrekt van president Omar al-Bashir, die al drie decennia lang aan de macht is in het land. De protesten begonnen in december, toen mensen de straat op gingen uit woede over inflatie en voedseltekorten. Die demonstraties hebben aangehouden en zijn gegroeid. Behalve in de hoofdstad vonden zaterdag ook elders in het land demonstraties plaats. Zo meldt persbureau AP dat mensen naar een compound van de Verenigde Naties zijn gekomen in de buurt van een vluchtelingenkamp in de westelijke regio Darfur.

Volgens woordvoerders van de Soedanese Professionele vakbond, de organisatie die de demonstaties organiseert, is de actie in Karthoem “de grootste is in drie maanden tijd”. De locatie van de demonstratie is geen toeval: de organisatoren roepen de Soedaneze stridkrachten op zich bij de protestbeweging te voegen, “hun alliantie met het volk uit te roepen en zich te distantiëren van het regime van al-Bashir”.


Lees ook: vanuit het Westen is tegen de Soedanese president Bashir weinig verzet

Noodtoestand

In Khartoem zouden veiligheidstroepen traangas hebben gebruikt om de demonstranten bij het militaire hoofdkwartier uiteen te drijven. Doel van de organisatoren is om zaterdag toch voor het gebouw verzameld te blijven.

President Bashir riep in februari de noodtoestand uit in Soedan. Met die maatregelen kunnen ordetroepen en de politie harder optreden. Sinds december zijn tientallen doden gevallen onder de betogers. Europese landen hebben het Soedanese regime opgeroepen geen geweld te gebruiken. Volgens de perbureaus is vanuit de overheid zaterdag geen verklaring gekomen over de demonstraties.

Demonstranten zijn zaterdag bijeen gekomen voor het militaire hoofdgebouw in de hoofdstad Khartoem. Foto AFP

Source link