Hoe Mojo een prominente plek in concertindustrie kreeg

Hoe Mojo een prominente plek in concertindustrie kreeg
https://nos.nl/data/image/2019/04/13/543290/xxl.jpg

Het begon zonder geld en ervaring, voor de lol. Grote voorbeelden waren de Amerikaanse popfestivals van Monterey en Woodstock. In 1970 organiseerden ze onder de naam Mojo het Holland Popfestival aan de Kralingse Plas. Legendarisch, maar ook een financieel debacle. In vijftig jaar is Mojo Concerts internationaal toonaangevend geworden.

Het is allemaal te zien in de tentoonstelling Mojo Backstage, Delftse meesters in de muziekindustrie in het Museum Prinsenhof Delft. Het geeft een grondig beeld van de complexe, immer innovatieve organisatie achter tal van concerten en festivals.

Het was een magisch woord en het werkte. Mojo, Amerikaanse slang met een voodoo-laag, maar ook vol sensuele lading. Delftenaar Berry Visser kende het van Muddy Waters’ hit I’ve got my mojo working. Visser gebruikte het eerst als naam voor een kleinkunsttheater, maar het paste ook goed voor de organisatie van popconcerten. Het begon met het boeken van Jethro Tull en Soft Machine voor een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, 7 september 1969. Visser was toen 22 jaar.

Een leerzaam faillissement

Het driedaagse Holland Popfestival kwam eind juni 1970. Ze boekten grootheden als Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat, Country Joe en Pink Floyd. Supersister en CCC waren onder de Nederlandse groepen. Het werd een ongekend feest. Visser en zijn compagnons leden wel een groot verlies, vooral omdat de helft van de geschatte 100.000 bezoekers zonder te betalen door de deels gesloopte hekken binnen was gekomen.

Het was een leerzaam faillissement. Ook voor Leon Ramakers, de student aan de Technische Hogeschool Delft, die zich spoedig bij Berry Visser voegde.

Source link