Hondje Billy na week onder Bourgondisch kanaal gered | NU

Hondje Billy na week onder Bourgondisch kanaal gered | NU

Een weeklange operatie in de Franse gemeente Saint-Usage om een hond van onder een kanaal te redden is dinsdag succesvol afgerond. Dat melden diverse regionale en nationale Franse media.

De 13-jarige hond Billy liep woensdag 3 april een tunnel in onder het Bourgondisch Kanaal en kwam er niet meer uit. Volgens zijn Engelse eigenaar Mike gaf de foxterriër de eerste dagen nog tekenen van leven, maar bleef het vanaf maandag stil.

De reddingsactie om het dier te bereiken kon rekenen op landelijke aandacht. Eerdere pogingen van duikers om Billy te bereiken hadden geen succes en werden een duiker zelfs bijna fataal; hij moest hulp inroepen van collega’s om zelf de tunnel weer uit te komen.

Een vertegenwoordiger van het departement Côte-d’Or blies daarna de reddingsactie af, omdat de tunnel te instabiel zou zijn. Dat kwam hem op veel kritiek kwam te staan van dierenwelzijn organisaties.

Het Franse Voies Navigables de France (VNF), de overheidsdienst die een groot deel van de bevaarbare waterwegen beheert, besloot als laatste redmiddel het waterniveau van het kanaal met twintig centimeter te verlagen. Vlak daarna werd Billy gered.

De foxterriër is uitgeput, lichtgewond aan het hoofd en een poot maar maakt het verder goed.

Source link