Inwoners Brooklyn verplicht tot vaccineren na mazelenuitbraak

Inwoners Brooklyn verplicht tot vaccineren na mazelenuitbraak
https://images.nrc.nl/JmsCOif7UtM1OW713GJ-sd5ghBI=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1004buiwilliamsburg2jpg.jpg

De Burgemeester van New York, Bill de Blasio, verplicht iedereen die in de wijk Williamsburg woont of werkt zich te laten vaccineren. Mensen die zich weigeren te laten vaccineren kunnen een boete tot duizend dollar (880 euro) krijgen.

De stad kampt met de grootste uitbraak van mazelen sinds 1981, sinds oktober zijn er 285 gevallen gemeld. Alleen al afgelopen week waren er 78 nieuwe besmettingen, meldt The New York Times. Het grootste deel komt uit de joods-orthodoxe hoek in wijk Williamsburg, onderdeel van de buurt Brooklyn.

„Dit is het epicenter van de mazelenuitbraak die heel, heel verontrustend is en onmiddellijk moet worden aangepakt”, sprak De Blasio tijdens een persconferentie in Williamsburg. Daaraan voegde hij toe dat het vaccin tegen mazelen werkt. „Het is veilig, het is effectief, het is bewezen.”


Lees ook: Mazelen maakt de afweer vergeetachtig

Volgens de gezondheidscommissaris van de stad komt de uitbraak door „een kleine groep anti-vaxxers die gevaarlijke misinformatie hebben verspreid op basis van nep-wetenschap”. Daarmee doelt hij op groepen die denken dat inentingen gevaarlijk zijn. Overigens is de meerderheid van de religieuze leiders in de joods-orthodoxe gemeenschap voor vaccineren.

465 gevallen van mazelen

Sinds de uitbraak afgelopen herfst werden 21 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vijf eindigden op de intensive care. In heel de VS zijn er sinds begin dit jaar 465 gevallen van mazelen gemeld. In Rockland County, een noordelijke voorstad van New York, werden sinds oktober 166 gevallen geteld. Ook daar wonen veel orthodoxe joden, die uit religieuze overtuigingen zich niet laten vaccineren. Er lag een plan om niet-gevaccineerde kinderen uit de openbare ruimte te bannen, maar een rechter blokkeerde dat.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. De infectie uit zich met rode vlekjes op het lichaam. In ernstige gevallen krijgen patiënten een longontsteking of onwillekeurige spiersamentrekkingen. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een dodelijke hersenontsteking. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde in augustus dat het aantal gevallen van mazelen wereldwijd het hoogst is van de afgelopen tien jaar.


Lees ook: Mag de overheid ouders verplichten hun kind te laten inenten?

Source link