Iran evacueert 70 dorpen vanwege overstromingsgevaar

Iran evacueert 70 dorpen vanwege overstromingsgevaar
https://images.nrc.nl/Z_m4kcm7xEGhoHUg9uRN5BaDKDY=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0204buiiran2jpg.jpg

Vanwege overstromingsgevaar heeft de Iraanse regering dinsdag opgeroepen tot het evacueren van zeventig dorpen in de westelijk gelegen Khuzestan-regio. Dat meldt het persbureau van de islamitische republiek volgens Reuters.

De dorpen liggen bij de rivieren de Dez en de Karkheh. Iran heeft de noodtoestand uitgeroepen in de zuidelijke provincies die dreigen onder te lopen. Het is niet bekend hoeveel mensen er in de regio wonen. Er zijn al tientallen inwoners geëvacueerd.

Afgelopen week kwamen zeker 45 mensen om bij plotselinge overstromingen. Honderden dorpen en plaatsen zijn getroffen door de watersnood. Zeker 23 van de 31 Iraanse provincies hebben te maken met wateroverlast. Eind maart trad een aantal rivieren buiten hun oevers door zware regenval. Het noorden en zuidwesten van het land zijn het zwaarst getroffen.

Maandagavond zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, dat de reddingsacties worden gehinderd door de sancties van de Verenigde Staten. Zarif zegt dat Iran door de sancties moeilijk aan materieel voor reddingswerkzaamheden als helikopters kan komen, zodat mensen in afgelegen gebieden geholpen kunnen worden.

Source link