Joe Biden over ongepast gedrag: sociale normen veranderen

Joe Biden over ongepast gedrag: sociale normen veranderen
https://images.nrc.nl/4By55OqS7GvMZ9idphEHtQIs_ww=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/election-2020-joe-biden24507789.jpg

De Democratische oud-vicepresident Joe Biden belooft dat hij “meer bewust zal zijn om persoonlijke ruimte in de toekomst te respecteren”. De politicus – van wie verwacht wordt dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020 – reageerde in een Twitter-video op aantijgingen van ongepast gedrag rondom vrouwen.

Afgelopen weekend trad een Democratische politicus uit Nevada, Lucy Flores, naar buiten die stelde dat Biden bij een campagnebijeenkomst in 2014 haar haar rook en een kus gaf op haar achterhoofd. De vrouw zei zich daardoor “ongemakkelijk, vies en in de war” voelde. De twee kenden elkaar verder niet. Wel nuanceerde Flores dat volgens haar geen sprake was van seksueel wangedrag.

Sindsdien zijn drie andere vrouwen naar voren getreden die zeggen vergelijkbare ervaringen met Biden te hebben gehad. De voormalig vicepresident onder Obama stond er al om bekend dat hij op camera voor ongemakkelijke situaties zorgde met vrouwen door ze te omhelzen of te kussen.

‘Sociale normen veranderen’

Biden erkent dat hij een “tactiel” persoon is, hij zei eerder al in een geschreven verklaring dat hij niet van mening is dat hij ooit een grens heeft overschreden. “Ik dacht altijd aan het verbinden met mensen, het schudden van handen, een hand op de schouder, een knuffel… Sociale normen veranderen”, zegt hij in de video. “Dat begrijp ik. En ik luister naar wat deze vrouwen zeggen.”

De 76-jarige Biden wordt gezien als een serieuze kanshebber om het namens de Democraten straks op te nemen tegen Donald Tump. De vroegere senator uit Delaware heeft zich echter nog niet officieel kandidaat gesteld.

Source link