John Moore’s huilende meisje aan de grens is de World Press Photo 2019

John Moore’s huilende meisje aan de grens is de World Press Photo 2019

Dat jasje was van de peuter Yanela uit Honduras, die op een maanloze nacht op 12 juni 2018 huilend werd gefotografeerd, terwijl haar moeder Sandra Sanchez wordt gefouilleerd en gearresteerd. John Moore volgde al jarenlang, ver voor Trump en ‘Build the wall!’ het leven langs de Mexicaans-Amerikaanse grens. Die nacht was hij op pad met de Amerikaanse grenspolitie, bijzonder alert, omdat een nacht zonder maanlicht door de smokkelaars werd gebruikt om mensen de grensrivier over te laten steken.

Whitney C. Johnson, juryvoorzitter, noemt de foto ‘verrassend, uniek, relevant en memorabel’. Ze wijst erop dat de foto bij nadere beschouwing opvallende en veelzeggende details bevat, zoals het feit dat de schoenveters van het meisje en haar moeder zijn verwijderd en de agent van de Border Patrol zijn werk doet met latex handschoenen aan.

Een variant van deze foto – een fractie eerder of later genomen – ging een eigen leven leiden. Op die foto keek Yanela huilend omhoog, een beeld dat door Time Magazine werd gebruikt om een fotocollage te maken met Trump onder de kop ‘Welcome to America’. Zo werd Yanela, zonder dat ze er ook maar enig besef van kon hebben het postermeisje van de felle debatten rond het Amerikaanse immigratiebeleid.

Source link