‘Jort Kelder racistisch in Pauw & Jinek’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Martijn Dekker, kandidaat-Kamerlid voor de Sylvana Simons-partij Artikel 1, vindt dat Jort Kelder zich woensdag racistisch heeft geuit in de NPO 1-talkshow Pauw & Jinek: De Verkiezingen. Dat schrijft hij vandaag op de opiniesite Joop.nl. De uitzending van Jinek & Pauw was veelbesproken vanwege de roast van Jan Roos, maar bij Dekker bleef iets anders hangen, namelijk de vraag van Kelder aan D66-leider Alexander Pechtold: “Vindt u de verkleuring van Nederland te snel gegaan?

Niemand schrok van die vraag, aldus Dekker. “Ik viel zowat van mijn stoel van verbazing toen geen van de andere tafelgenoten hem wees op het racistische en destructieve karakter van zijn vraag. Door te vragen naar de zogenaamde verkleuring van Nederland (is wit overigens geen kleur?), impliceer je namelijk dat Nederland wit is. Wit is de norm.

Door bijna terloops vast te stellen dat Nederland wit is, zeg je ook dat mensen die niet wit zijn, dus geen Nederlander zijn, aldus Dekker. “Nederlanders zijn wit, Jan is zwart, Jan is geen Nederlander.

Kelder zet hiermee veel Nederlanders buitenspel, vindt hij. “De vraag van Kelder was geen ‘slip of the tongue’, maar hij kwam voort uit een breed gedeelde, maar impliciete assumptie: Nederlanders zíjn wit.”

Je ziet de gevolgen overal. Als mensen met een donkerdere huidskleur zich uitspreken over het racistische symbool Zwarte Piet, dan moeten ze terug naar hun eigen land. Als Sylvana Simons praat over institutioneel racisme, moet ze haar mond houden.”

 

Dekker vindt het onbestaanbaar dat een vraag ‘waarmee miljoenen Nederlanders buitenspel worden gezet’ geen tegengas heeft gekregen in de NPO 1-show.

Het opiniestuk van Martijn Dekker kunt u lezen op Joop.nl.

Foto: NPO

Klik hier om een reactie achter te laten.

Source link
‘Jort Kelder racistisch in Pauw & Jinek’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *