Julian Assange gearresteerd op Ecuadoraanse ambassade

Julian Assange gearresteerd op Ecuadoraanse ambassade
https://images.nrc.nl/SVK2yxKdfej4ZEcxmBmv72D5t7U=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1104buiassagne2jpg.jpg

Wikileaks-oprichter Julian Assange is donderdag gearresteerd op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat meldt de politie van de Britse stad. Assange zit momenteel op het politiebureau en zal „zo snel mogelijk” voorgeleid worden. Ecuador heeft het politiek asiel van de Australiër ingetrokken.

Wikileaks stelt op Twitter dat de Ecuadoraanse ambassadeur de Britse politie heeft uitgenodigd op de ambassade, waarna Assange onmiddellijk werd gearresteerd. Volgens het klokkenluidersplatform heeft Ecuador de wet gebroken door Assange’s asiel in te trekken.

Sinds 2012 vast

Assange zat sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. In 2010 vaardigde Zweden een internationaal arrestatiebevel uit tegen de Australiër, die werd verdacht van aanranding en verkrachting. Assange gaf zichzelf aan, waarop hij werd gearresteerd. Nadat Wikileaks-supporters zijn borgsom hadden betaald, vluchtte de Australiër naar de ambassade van Ecuador en vroeg daar asiel aan. Hij kreeg echter geen vrije doortocht naar het vliegveld, waardoor hij kwam te zitten.

De vier Zweedse beschuldigingen van verkrachting en aanranding verjaarden intussen. De Britten wilden hem echter nog steeds arresteren omdat hij de voorwaarden voor zijn borgtocht schond door zich te verschansen in de ambassade.


Lees ook: Einde dreigt nu echt voor verblijf Assange in ambassade Ecuador

Maar het was uitlevering aan de VS dat Assange vooral vreesde. Wikileaks lekte in 2010 belastend bewijsmateriaal over burgerdoden in Afghanistan, veroorzaakt door het Amerikaanse leger. Hiervoor wil een Amerikaanse Senaatscommissie hem verhoren.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zegt op Twitter dat Assange „terecht geconfronteerd wordt met het recht”. Niemand staat boven de wet, benadrukt hij.

sajidjavid Sajid Javid Nearly 7yrs after entering the Ecuadorean Embassy, I can confirm Julian Assange is now in police custody and rightly facing justice in the UK. I would like to thank Ecuador for its cooperation & @metpoliceuk for its professionalism. No one is above the law

Source link