‘Kinderen van vermoorde Khashoggi krijgen huizen en geld ter compensatie’ | NU

‘Kinderen van vermoorde Khashoggi krijgen huizen en geld ter compensatie’ | NU

De kinderen van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi ontvangen geld van Saoedi-Arabië om de dood van hun vader te compenseren. Dat schrijft The Washington Post dinsdag.

De twee zoons en dochters van Khashoggi zouden maandelijks een bedrag met vijf getallen ontvangen en grote huizen hebben gekregen. Mogelijk gaan de vier binnenkort nog meer geld ontvangen als de rechtszaak tegen de verdachten wordt afgesloten.

Khashoggi werd in oktober vermoord in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel. Vermoedelijk zit de Saoedische overheid achter de dood van de journalist, die geregeld kritiek uitte op het koningshuis in zijn thuisland.

Volgens The Washington Post, waar Khashoggi columns voor schreef, zijn de betalingen onderdeel van een overeenkomst tussen het koningshuis en de nabestaanden. In ruil voor het compensatiegeld moeten de kinderen zich onthouden van commentaar over de zaak van hun vader.

Een Saoedische overheidsmedewerker die is betrokken bij de compensatie zegt tegen de krant dat de betalingen zijn goedgekeurd door koning Salman. Hij beschrijft de compensatie als iets om “het verkeerde goed te maken” en spreekt van een “groot onrecht dat is gedaan”.

Huizen van 3,5 miljoen euro

De vier kinderen hebben elk huizen van omgerekend ruim 3,5 miljoen euro gekregen in de stad Jiddah. Van de kinderen zou alleen de oudste zoon Salah in Saoedi-Arabië willen blijven. Hij werkt als bankier en is verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Saoedische overheid. Salah wilde niet tegenover The Washington Post reageren.

Kashoggi’s dood leidde wereldwijd tot forse kritiek op het Saoedische koningshuis en op de kroonprins Mohammed Bin Salman. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst is hij waarschijnlijk verantwoordelijk voor de moord. Dat wordt door de Saoediërs weersproken. Het koningshuis heeft verschillende verklaringen afgelegd over Khashoggi’s dood. De laatste lezing is dat Khashoggi is gedood toen een team hem mee wilde nemen naar Saoedi-Arabië.

Momenteel loopt er in Saoedi-Arabië een onderzoek tegen 21 mensen met betrekking tot Khashoggi’s dood. De aanklager eist de doodstraf tegen vijf verdachten.

Source link