‘Kwart tolken Uruzgan ondergedoken wegens doodsbedreigingen’

‘Kwart tolken Uruzgan ondergedoken wegens doodsbedreigingen’
https://images.nrc.nl/XSroGqNawFMHEvFPAdsJalAGgjI=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/anp-1059458.jpg

Ongeveer een kwart van de Afghaanse tolken die voor de Nederlandse missie in Uruzgan werkten, is momenteel ondergedoken vanwege doodsbedreigingen door de Talibaan of IS. Dat meldt het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van gesprekken met meerdere voormalige tolken. Vier van de ruim honderd tolken die de Nederlandse missie tussen 2006 en 2010 bijstonden, zouden inmiddels zijn vermoord.

Een van de tolken die het Nederlands Dagblad sprak, zegt voor hulp te hebben aangeklopt bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Naar eigen zeggen werd hij niet binnen gelaten en werd hij afgescheept met een vragenlijst over zijn veiligheidssituatie. Sindsdien heeft hij niets meer gehoord, zegt hij.

Gevraagd naar dit voorval zegt het ministerie van Defensie niet in te gaan op individuele gevallen. „Mensen die voor ons hebben gewerkt en ernstig in de verdrukking komen, kunnen bij ons terecht voor bescherming en dat gaat inderdaad via de ambassade”, aldus een woordvoerder. Vervolgens wordt een procedure gestart waardoor een tolk uiteindelijk mogelijk een visum voor Nederland krijgt „Waar in de procedure deze tolk zat en of zijn aanvraag is afgewezen, weet ik niet.”Lees ook dit opiniestuk uit 2016 van een naar Nederland gevluchte ex-tolk: Tolk kan riskante baan zijn, hou daar dan rekening mee

Vier moorden

Volgens het Nederlands Dagblad blijft het niet bij bedreigingen tegen voormalige tolken. Er zouden al vier vertalers om het leven zijn gebracht. Op 1 maart werd de 32-jarige Samullah Sediqi in zijn huis door de Talibaan doodgeschoten, schrijft de christelijke krant. Sediqi zou verschillende doodsbedreigingen hebben ontvangen, waarin hem werd verweten voor „de ongelovigen” te hebben gewerkt.

Het ministerie van Defensie zegt niet op de hoogte te zijn van de moord op vier Afghaanse tolken. „Maar als dat zo is, dan is het bijzonder tragisch”, aldus de woordvoerder. „We hebben geen zicht op waar mensen zich individueel ophouden; we hebben gebruikgemaakt van een groep tolken en die zijn daarna weer hun eigen gang gegaan.”

Volgens een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland is al langer duidelijk dat Afghaanse ex-tolken voor hun leven moeten vrezen. Desondanks is het volgens de organisatie niet gemakkelijk om in Nederland een verblijfsvergunning te krijgen. „Dan moet je kunnen aantonen dat je bedreigd wordt en dat is niet altijd rond te krijgen. Het zou genoeg moeten zijn dat je aantoont voor Nederland getolkt te hebben.”

Source link