Leger Soedan komt met ‘belangrijke mededeling’, mogelijk over staatsgreep

Leger Soedan komt met ‘belangrijke mededeling’, mogelijk over staatsgreep
https://images.nrc.nl/U1vZ984MJ_V4RGZafuLzmXCGSrc=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1104buisudannewjpg.jpg

De spanningen in Soedan lijken donderdag een hoogtepunt te bereiken. Op de Soedanese staatstelevisie is aangekondigd dat de legertop binnenkort een „belangrijke mededeling” zal doen. Hierna werd militaire muziek afgespeeld, meldt persbureau AFP. De ontwikkelingen doen denken aan staatsgrepen die zich in het verleden afspeelden.

Volgens televisiezender Al Arabiya is de luchthaven van hoofdstad Khartoum afgesloten. Ook zouden militaire voertuigen gebruikt worden om wegen en bruggen te versperren en zijn er geruchten dat overheidsmedewerkers zijn gearresteerd. Demonstranten voor het gebouw van het ministerie van Defensie scanderen volgens persbureau Reuters „we hebben gewonnen!”


Lees ook: ‘Wij weten dat Bashir weggaat’

Donderdag wordt voor de zesde dag op rij massaal gedemonstreerd tegen de omstreden president Omar al-Bashir. De demonstranten roepen het leger al dagen op de president af te zetten. De Soedanese minister van Defensie zei eerder deze week „niet tegen de aspiraties van de burgers” te zijn. Maar, zei hij maandag, het leger zou „het land niet laten wegzakken in de chaos”.

De demonstraties bereikten deze week een hoogtepunt, maar de ontevredenheid met president Bashir bestaat al maanden. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige inflatie en voedseltekorten in Soedan. In februari riep de president de noodtoestand uit vanwege de demonstraties. Sindsdien mag de politie traangas en wapenstokken inzetten tegen de demonstranten. Volgens Human Rights Watch zijn zeker zeventig demonstranten om het leven gekomen.

Source link