Likud-partij wint parlementsverkiezingen Israël met één zetel verschil

Likud-partij wint parlementsverkiezingen Israël met één zetel verschil
https://images.nrc.nl/UjAzAScSQGfuh8vWJVmLa8Fl8BU=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/israel-vote24696055.jpg

De Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de parlementsverkiezingen gewonnen met één zetel meer dan de nummer twee. Dat is duidelijk geworden nu de stemmen definitief zijn geteld. Zo bericht persbureau AP. De regeringspartij behaalde 36 zetels, de nieuwe centrum-rechtse oppositiepartij Kahol Lavan (Blauw en Wit) 35.

Deze verkiezingsuitslag betekent dat Netanyahu voor de vijfde keer premier van Israël wordt. Er zijn 120 zetels in het Israëlische parlement. Met haar traditionele bondgenoten in de ultraorthodox joodse en nationalistische hoek heeft de Likud-partij een meerderheid van 65 zetels.

De twee grootste partijen waren in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Dinsdag eisten beide partijen de overwinning op, nog voordat alle stemmen geteld waren. Woensdagavond erkende de oppositie al te hebben verloren.

Tegen Netanyahu lopen drie corruptiezaken. Hoewel de procureur-generaal al in februari heeft aangekondigd Netanyahu te willen vervolgen, gaat er wat tijd overheen voor het zo ver is. Tegenstanders vrezen dat de premier zijn hernieuwde premierschap zal gebruiken om onder vervolging uit te komen.

Source link