Marco Kroon vervolgd en geschorst voor incidenten carnaval

Marco Kroon vervolgd en geschorst voor incidenten carnaval
https://images.nrc.nl/t_pv7UUb-VILUBaAXkwMOxzCtqw=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1204binkroonjpg.jpg

Militair Marco Kroon moet voor de rechter verschijnen vanwege meerdere incidenten tijdens carnaval in Den Bosch in maart. Ook heeft Defensie besloten de drager van de Militaire Willems-Orde te schorsen. Kroon – momenteel werkzaam bij de Inspecteur der Krijgsmacht – wordt vervolgd voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling.

Het Openbaar Ministerie schrijft dat agenten Kroon de avond van 3 maart aanspraken vanwege wildplassen. Vervolgens zou de militair hen “op diverse manieren onheus en op strafbare wijze hebben bejegend”. Kroon zou onder meer zijn geslachtsdeel hebben getoond en een middelvinger hebben opgestoken. Ook zou hij een agent een kopstoot hebben gegeven.

Afghanistan

Een woordvoerder van Defensie zegt dat Kroon “gezien de ernst van de beschuldigingen” wordt geschorst. Zolang de schorsing loopt, zal hij niet als militair aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals de dodenherdenking op 4 mei. Defensie zegt verder geen advocaatkosten te zullen vergoeden.

De zaak dient bij een militaire politierechter in Arnhem, een datum is nog niet bekend. Defensie zegt afhankelijk van de uitspraak tot vervolgstappen te kunnen overgaan. “Wat die mogelijkheden zijn, wil ik niet op vooruit lopen”, aldus de woordvoerder.

Kroon kwam herhaaldelijk in het nieuws vanwege zijn openbaringen over zijn uitzending als commando in Afghanistan. In een boek schreef hij dat hij verkracht zou zijn en de dader vervolgens doodgeschoten zou hebben.

Dit bericht wordt aangevuld.

Source link