Mediacourant.nl » ‘RTL 4 uit op goedkoop effectbejag met The Voice Kids’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

RTL 4 en de makers van The Voice Kids moeten zich diep schamen voor wat ze op televisie brengen. Dat was de teneur tijdens de bespreking van de Voice Kids-rel in het Mediaforum op Radio 1. Jan Kees Emmer, voormalig adjunct-hoofdredacteur Telegraaf en nu media-ondernemer, en Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool, waren in het Mediaforum zeer kritisch over de uitzending van The Voice Kids waarin een 14-jarige vluchteling een leugenachtig verhaal vertelde.

Het vluchtverhaal van Jean Gharibian blijkt lang niet zo ernstig als hij in de show vertelde. “Deze jongen is vanwege goedkoop effect bejag door de bus geworpen door RTL. Het is niet de eerste keer dat RTL zoiets doet, hè?“, zegt Emmer.

Emmer vindt dat producent Talpa slecht redactioneel werk te verwijten valt. “Ik verwacht van een productieteam dat ze zoiets uitzoeken. Gewoon journalistiek werk doen en goed met iemand praten. Dan proef je wel of het goed zit of niet.”

RTL 4 heeft in een reactie laten weten dat het draait om het zangtalent van Jean en niet om zijn verhaal. “Dat is echt schijnheilig. Als je naar The Voice of The Voice Kids kijkt, dan zie je dat de verhalen rond die talenten een prominente rol hebben. Die storttelling is wel degelijk een belangrijk onderdeel van het programma, dus om nu te zeggen dat het alleen om het talent van die jongen gaat… Het productieteam heeft zich hier met gretigheid op gestort en moet zich de ogen uit het hoofd schamen dat ze die jongen zo voor de bus geworpen hebben.”

Reactie Parool-baas

Parool-baas Ockhuysen is het daar roerend mee eens. “Als je een kind van 13 zo prominent presenteert voor een miljoenenpubliek, dan moet je als productieteam op z’n minst even checken hoe het zit.”

RTL 4 moet stoppen met dit soort tv, vindt hij. “Los van het feit dat de jongen heeft gelogen of dat hij zijn eigen levensverhaal niet kende, heel erg moet nadenken of je kinderen van 13 op dit soort podia moet zetten. Er gebeurt nogal wat. Zelfs als het gewoon een succesvol verhaal was. Die jongen kan niet meer over straat en wordt in een keer een beroemde Nederlander.”

Die kinderen zijn 13, pubers en in hun hoofden gebeurt al veel te veel. In dit geval komt die jongen met een leugenachtig verhaal dat gecheckt had moeten worden. Bovendien vind ik – en ik hoop ook dat het gebeurt – dat die jongen heel erg wordt begeleid. Die jongen is nu de pispaal van Nederland.”

In dit geval valt de producent veel te verwijten, aldus Ockhuysen. “Zo’n programma wordt geproduceerd, er zitten mensen omheen, dus zo’n verhaal komt niet spontaan uit de lucht verhalen. We weten allemaal dat het publiek voor zo’n verhaal een diepe buiging maakt en daarvoor valt.”

Dit is scoren geblazen. Het is weliswaar amusement, maar je hebt hier met kinderen te maken. Het is een miljoenenindustrie: het is geen programmaatje dat bij de lokale omroep tussen de schuifdeuren wordt gemaakt. Hier worden miljoenen mee verdiend. Dan heb je de plicht om dat tot achter de komma zorgvuldig te doen.”

Foto: NPO

Klik hier om een reactie achter te laten.

Source link
Mediacourant.nl » ‘RTL 4 uit op goedkoop effectbejag met The Voice Kids’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *