Mediacourant.nl » ‘RTL Nieuws blundert met flutpeiling na Carrédebat’

Geplaatst op vrijdag 10 maart 2017 om 15:35

De drang om winnaars aan te wijzen na debatten leidt tot blunders en bedrog. RTL Nieuws bewees dat zondag na het Carrédebat. Dat vindt Volkskrant-journalist Tonie Mudde, schrijft hij op de website van de krant. RTL 4 riep GroenLinks-leider Jesse Klaver na afloop uit tot de winnaar van het debat en daar kon hij behoorlijke goede sier mee maken. “Het leidde tot nieuwskoppen, retweets, hartjes en natuurlijk een microfoon onder de neus van de Grote Winnaar”, aldus Mudde.

Mudde wijst er echter op dat het om een steekproef onder 1.187 mensen ging, waarbij 206 mensen voor Klaver kozen en Pechtold en Rutte volgden met 197 stemmen. Een miniem verschil van 9 stemmen.

RTL is wel héél erg selectief met zijn principes, vindt Mudde. Zo nodigde RTL niet vier, maar vijf lijsttrekkers uit voor het Premiersdebat, omdat de lijsttrekkers te dicht bij elkaar lagen in de peilingen. Daarop trokken PVV en VVD zich terug, waardoor het hele debat niet doorging. “Maar nu dit: winnaars aanwijzen op basis van een verschil van 9 stemmen. Ruis, ruis, ruis.

Een dag na het Carrédebat schreef RTL op zijn site: “Sinds het Carrédebat gisterenavond is de interesse in GroenLinks-leider Jesse Klaver gestegen. Hij staat op de eerste plaats van de partijleiders naar wie gezocht wordt bij zoekmachine Google.

Heel fout, vindt Mudde. “Alsof de redactie de eigen flutpeiling na het Carré-Debat probeert goed te praten met een volgende flutpeiling. Kijk maar mensen, ook Google vindt Jesse Klaver er duidelijk bovenuit steken! En dat komt omdat hij het zo goed deed bij ons debat!

Een dag later was Geert Wilders de meest gezochte politicus op Google.

Het artikel van Mudde kunt u lezen op de Volkskrant-site. Een artikel waarin politicoloog Armèn Hakhverdian van de Universiteit van Amsterdam RTL om dezelfde redenen beschuldigt van ‘pure misleiding’ kunt u lezen op de site Stuk Rood Vlees.

Foto: VARA

Klik hier om een reactie achter te laten.

Source link
Mediacourant.nl » ‘RTL Nieuws blundert met flutpeiling na Carrédebat’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *