Mediacourant.nl » Shula komt terug op ‘alleen NPO is onafhankelijk’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Geplaatst op maandag 13 maart 2017 om 10:23

NPO-baas Shula Rijxman komt terug op haar bewering dat de NPO het enige onafhankelijke instituut is dat de macht in ons land kan controleren. Dat is te lezen op de NPO-site. Al jaren beweert Rijxman dat andere media niet onafhankelijk zijn. Vorige maand zei ze nog: “Juist in deze soms verwarrende tijden is er een noodzaak voor een politiek en commercieel onafhankelijk (…) baken. Er is maar een onafhankelijk instituut dat in Nederland kan fungeren als waakhond van de macht.

Nu komt Rijxman daar opeens op terug. “Natuurlijk heeft de publieke omroep geen monopolie op onafhankelijke journalistiek. Kranten zoals de Volkskrant, De Telegraaf, NRC of het Algemeen Dagblad en media zoals De Correspondent en Vice bewijzen dagelijks dat in een commerciële omgeving onafhankelijkheid en kritisch vernuft kunnen bestaan“, zegt ze.

Wel is ze bezorgd over de opkomst van ‘commerciële megaconcerns die wereldwijd de productie en distributie van beeld monopoliseren’. Daar wil ze met de NPO tegenwicht aan bieden. “Het belang van een vrijplaats, niet zozeer van ideeën maar meer non profit, is misschien nog wel het grootst als het om kinderen gaat.”

Ik vind het erg belangrijk dat er plekken zijn waar kinderen even uit een commerciële omgeving worden getild. Dat ze even op adem komen, zonder afgeleid te worden en ongestoord kunnen genieten en leren van onze programma’s. Zodat ze zichzelf kunnen zijn en niet geconfronteerd worden met reclameboodschappen. Dat lijkt me voor hun ouders ook wel zo prettig.”

Als de NPO meer budget krijgt, schaft Rijxman reclame in kinderzendtijd af. “De schaarse publieke vrijplaats die de publieke omroep is, is iets om zuinig op te zijn. Ook voor volwassenen.”

Foto: NPO

Klik hier om een reactie achter te laten.

Source link
Mediacourant.nl » Shula komt terug op ‘alleen NPO is onafhankelijk’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *