Mediacourant.nl » ‘Te weinig allochtonen in Nederlandse dramaseries’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Geplaatst op dinsdag 28 maart 2017 om 11:15

De cast van Nederlandse dramaseries bestaat overwegend uit witte mensen. Van de vijftig best bekeken Nederlandse dramaseries van de afgelopen vijf jaar is 92 procent van de personages wit. Dat meldt de Volkskrant vandaag in een uitgebreid artikel over Nederlands drama. Van alle Nederlanders is 12,5 procent van niet-westerse komaf, terwijl in de series slechts 8 procent niet-wit is. “De etnische diversiteit laat dus te wensen over in dramaseries“, zeggen de onderzoekers van de krant.

De Volkskrant zag vooral in politieseries veel niet-witte hoofdrollen, zoals Sergio IJssel in Flikken Maastricht en Achmed Akkabi in Moordvrouw. “Een wrange vaststelling hierbij is dat de series met een meer diverse cast, zoals het kickboksdrama Vechtershart of de serie A’dam- E.V.A, buiten de kijkcijfertopvijftig vallen – waarmee natuurlijk nog geen causaal verband is aangetoond.”

Karin van der Meer, scriptschrijver van series als Penoza en Nieuwe Buren, stelt dat het ‘elke keer weer lastig blijkt in drama een afspiegeling van de maatschappij te zien’. “Dat heeft ook te maken met het aanbod bij castingbureaus.”

Om een voorbeeld te noemen: als je een Marokkaans karakter in een serie schrijft, moet je dikwijls een heel Marokkaans gezin daaromheen bouwen. Dat is vaak niet te vinden.”

Voor de multiculti-serie Shouf Shouf! werd tevergeefs gezocht naar een Marokkaanse schrijver, zegt scenarioschrijver Luuk van Bemmelen. “Uiteindelijk zaten we met vier witte Amsterdam-Zuidjongens aan de schrijftafel.”

Het grote artikel ‘Hoe ziet het gemiddelde televisie-personage eruit?’ kunt u vandaag lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: RTL

Klik hier om een reactie achter te laten.

Source link
Mediacourant.nl » ‘Te weinig allochtonen in Nederlandse dramaseries’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *