Meer Nederlanders met mazelen door uitbraken in Europa

Meer Nederlanders met mazelen door uitbraken in Europa
https://images.nrc.nl/QLb9HsLNLNC_IwXE543kIeLCHQY=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-0304buimazelenjpg.jpg

Er zijn dit jaar even veel meldingen binnen van mazelen in Nederland als normaal gesproken in een heel jaar. De eerste drie maanden van 2019 hebben zich vijftien patiënten gemeld, in de afgelopen jaren waren dat er tien tot twintig in totaal. Oorzaak van de toename is een aantal uitbraken in andere Europese landen, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op een kinderdagverblijf in Den Haag werd de ziekte bij drie kinderen vastgesteld, bleek maandag. Een vierde kind is mogelijk ook besmet geraakt, maar dat is volgens de staatssecretaris nog niet bevestigd.

De GGD Haaglanden heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar hoe de kinderen zijn besmet en met wie zij nog meer contact hebben gehad. Kinderen die met de mazelenpatiënten in aanraking zijn gekomen krijgen antistoffen of een vaccinatie. De ziekte is zeer besmettelijk, ook wanneer er nog geen ziekteverschijnselen zichtbaar zijn.

De besmette kinderen uit Den Haag waren niet ingeënt. Een paar zouden daar nog te jong voor zijn geweest, schreef onder meer de NOS. Kinderen krijgen de eerste vaccinatie pas met 14 maanden, de tweede op hun negende.

Buitenlandse uitbraken

De GGD Haaglanden heeft huisartsen in Den Haag op de hoogte gesteld en gevraagd alert te zijn op mogelijke gevallen van mazelen in hun praktijk. Ook zijn GGD-instellingen geattendeerd op de Europese uitbraken en de toegenomen kans op gevallen in Nederland. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is alertheid bij mazelen altijd geboden, maar hoeven Nederlanders zich nu geen zorgen te maken over een uitbraak.

Volgens Blokhuis lopen patiënten de ziekte vaak op in het buitenland, waarna zij soms andere personen besmetten. Het RIVM waarschuwt met name voor uitbraken in Roemenië, Italië en Frankrijk.

“Dat heeft vrijwel altijd te maken met de vaccinatiegraad in zo’n gebied”, aldus een RIVM-woordvoerder. De vaccinatiegraad moet hoger zijn dan 95 procent, om een grote uitbraak te voorkomen. Het instituut waarschuwt vakantiegangers dan ook voor hun reis te kijken of er in het bestemmingsgebied mazelen heerst.

De laatste mazelenuitbraak vond plaats in 2013 en 2014. Toen meldden zich bijna 3.000 Nederlanders met de ziekte.

Source link