‘Miljoenen wetenschappers en niemand die een kraan kan repareren’

Column Pieter Derks schot in de roos met pleidooi voor ambacht
juni 1, 2017
Serena wil geslacht niet weten: ‘Venus versprak zich niet’
juni 1, 2017
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cabaretier Pieter Derks maakt de tongen los over het tekort aan ambachtslieden als loodgieters en timmerlui. “Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.”

In zijn column op Radio 1 veegde hij de vloer aan met de ontwikkeling dat tegenwoordig vaak alleen een academische opleiding genoeg wordt gevonden. De column wordt donderdag nog volop gewaardeerd en gedeeld op sociale media. Op Facebook is het bericht al meer dan 40.000 keer gedeeld. 

Brood bakken

“Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren”, schampert Pieter. Als dit zo doorgaat, hebben we straks niemand meer die brood kan bakken of huizen kan bouwen, vreest hij en velen lijken het met hem eens te zijn.

Volgens Pieter zijn er inmiddels misschien wel 26 accountmanagers per servicemonteur. De trend komt volgens hem door het ‘misverstand’ dat dingen weten meer waard is dan dingen doen. Daardoor kiezen jongeren liever ,,vage theoretische opleidingen als iets met media’, dan dat ze muren leren metselen.

De cabaretier grapt over een toekomst waarin mensen ,,wiskundige formules prevelend” en op weg naar ,,een wijs maar duister niets” de hongerdood sterven.

RTL Boulevard / ANP

Source link
‘Miljoenen wetenschappers en niemand die een kraan kan repareren’