Nieuwe Australische wet moet geweld op sociale media tegengaan

Nieuwe Australische wet moet geweld op sociale media tegengaan
https://images.nrc.nl/_Iq127yq5Oo1MX2ZZydSeS8UrjQ=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/newzealand-shooting-australia-laws24512978.jpg

In Australië is donderdag nieuwe wetgeving aangenomen die sociale media moet straffen wanneer zij niet snel genoeg handelen in het verwijderen van gewelddadige inhoud op hun platforms.


Lees ook: Australië wist dat dit eraan zat te komen

Leidinggevenden bij bedrijven die sociale media aanbieden zouden volgens de wet gestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een geldboete oplopend tot tien procent van de jaaromzet van het bedrijf, als zij er niet in slagen om snel genoeg berichten met een gewelddadige inhoud te verwijderen.

Onder gewelddadige inhoud vallen moorden, aanslagen, verkrachtingen en kidnapping. Een jury moet beslissen of internetplatforms tijdig hebben gehandeld.

De nieuwe wetgeving is een reactie op de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch op 15 maart, waarbij de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant vijftig mensen doodschoot en tientallen anderen verwondde. Na die aanslag voerde Nieuw-Zeeland een verbod op semi-automatische wapens in.

Verantwoordelijkheid

Christian Porter, de Australische minister van Justitie, zei dat internetplatforms niet als wapen gebruikt moeten kunnen worden. Volgens hem waren Australiërs het unaniem eens dat internetplatforms meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de inhoud van berichten.

Internetplatforms moeten de online verspreiding van gewelddadig materiaal serieus nemen.

Een woordvoerder van Google zei in een statement dat het bedrijf “zero tolerance” heeft voor berichten met een terroristische inhoud.

Aanklachten

Donderdag werd ook bekendgemaakt dat er vijftig aanklachten voor moord en 39 aanklachten voor poging tot moord zijn ingediend in de Nieuw-Zeelandse rechtszaak tegen Tarrant. Volgens de politie werden er nog andere aanklachten overwogen.

Tarrant moet aanstaande vrijdag weer in de rechtszaal verschijnen.

Source link