Oliver Stone: ‘Ik kan Poetin niet veranderen’

Nuno Boulevard, Entertainment Leave a Comment

“Het is niet mijn doel om Poetin op andere gedachten te brengen, maar om te laten zien wat zijn gedachten zijn.” Dit zegt de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone, die het Russische staatshoofd de afgelopen twee jaar meerdere keren bezocht voor de persoonlijke portretreeks die National Geographic vrijdag- en zaterdagavond (22.00 uur) in twee delen uitzendt.

De Russische president Vladimir Poetin heeft overigens nog niets gezien van The Putin Interviews. Volgens Stone wacht Poetin op de Russische tv-première die komende week volgt.

De 70-jarige Oliver Stone (Wall Street, Scarface) zegt tegen BuzzE weinig moeite te hebben gedaan om Vladimir Poetin ervan te overtuigen mee te werken aan de interviewserie. De Amerikaanse filmregisseur ontmoette de Russische leider al in 2014 tijdens de voorbereidingen op zijn politiek biografische film over de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Nieuwsgierig

“Tijdens een van mijn vele bezoeken aan Moskou ontmoette ik Poetin en vroeg hem naar zijn standpunt in de kwestie. Ik vond hem meteen heel erg open, maar ook nieuwsgierig en hij toonde interesse voor mijn werk’’, vertelt Stone, die daardoor meteen het idee opvatte om een documentaire te maken over Poetin en zijn visie op de relatie van Rusland met de Verenigde Staten.

“Mijn producent kreeg tijdens de opnames van Snowden het budget rond voor The Putin Interviews. Een paar dagen na het draaien van de laatste scène voor Snowden waren we al in het Kremlin.” Stone interviewde Poetin meermalen uitgesmeerd over de periode van juli 2015 tot februari 2017 nadat Donald Trump was beëdigd tot president van de Verenigde Staten. Stone: ‘’Toen we begonnen wist ik niet waar dit zou eindigen. We daagden Poetin uit, op onconventionele wijze. Laten we naar hem luisteren, wat hij heeft te zeggen? Dat was mijn bedoeling. Pas sinds een paar weken geleden is de documentaire af.”

Geïsoleerd

“De film Snowden ging over de internationale machtsverhoudingen en over de spionageactiviteiten tussen landen. Wat is het perspectief van Poetin zelf? Uit zijn verhaal komt een beeld naar voren dat Rusland consequent wordt geïsoleerd en gesanctioneerd.” Oliver Stone erkent dat Poetin bij de kijkers van zijn film sympathiek en menselijk overkomt, anders dan de Westerse media hem tonen. Stone: ‘’Poetin vertelt het Russische standpunt. Alles wat ik doorgaans over hem hoor is negatief. Dit is een kans om zijn visies en analyses te delen met de rest van de wereld.”

In The Putin Interviews gaat het onder meer over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de huidige monetaire politiek, staatsschulden, defensiebudgetten, de wapenwedloop, religies en het demoniseren van Rusland. Tussendoor laat Poetin (64) ook zien dat hij iedere dag aan fitness doet en speelt hij een wedstrijdje ijshockey mee, een sport die hij naar eigen zeggen pas sinds zijn zestigste levensjaar beoefent.

Te gast

Oliver Stone krijgt in eigen land veel kritiek dat hij Poetin geen strobreed in de weg legde. Onterecht, vindt Stone. ‘’Het is niet mijn taak om Poetin op andere gedachten te brengen, maar om te laten zien wat zijn gedachten zijn. Ik kreeg toegang tot het Kremlin en ben daar te gast, daar hoort ook bij dat je beleefd en vriendelijk blijft naar je gastheer toe.”

In de film doet Poetin uitspraken over homoseksualiteit in zijn land, de bemoeienis van Rusland in Syrië en Oekraïne, maar ook over de persvrijheid en de vermeende invloed van Rusland op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Stone sprak Poetin in het Kremlin, maar ook in de auto en in Poetins presidentiële vliegtuig. Stone zegt geen scène uit The Putin Interviews aan te kunnen wijzen waar hij het meest trots op is. “Het is de hele film van vier uur. De scènes zijn cumulatief. Poetin is in de film een karakter, die inclusief lichaamstaal vertelt hoe hij het ziet.”

Source link
Oliver Stone: ‘Ik kan Poetin niet veranderen’

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *