OM eist werkstraf tegen 21-jarige vrouw om bedreiging Baudet

OM eist werkstraf tegen 21-jarige vrouw om bedreiging Baudet
https://images.nrc.nl/X08R_LA7y87b2v6cypXrR-V93cU=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1004binbaudetpafjpg.jpg

Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk, tegen de 21-jarige Nijmeegse studente Mila van den B. die bij een antiracismedemonstratie in de hoofdstad een bedreigende tekst over Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zou hebben gescandeerd. De vrouw riep daarbij: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf.”

De vrouw heeft daarmee een oproep tot geweld gedaan en zich schuldig gemaakt aan opruiing, aldus het de officier van justitie in Amsterdam. De verdachte werd op 25 maart aangehouden nadat ze was herkend op een video die op sociale media circuleerde. Op dat filmpje was de activiste te zien, terwijl ze haar gezicht deels verhulde. Baudet deed na verspreiding van die beelden aangifte tegen Van den B.

‘Open zenuw geraakt’

Volgens de vrouw was de leus vooral bedoeld als “een grappig liedje”, zo liet zij vanmiddag weten tijdens de zitting. Het OM vindt dat ze met haar gedrag “een open zenuw in de samenleving” heeft geraakt, vanwege de associatie met de moord op Pim Fortuyn in 2002.

Premier Mark Rutte noemt bedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet „totaal onacceptabel”. „Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen”, zegt Rutte maandag in De Telegraaf. Hij reageert op een filmpje dat zaterdag is gemaakt tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam. „Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”, roept een vrouw op de beelden. Andere demonstranten distantiëren zich in het filmpje van de leus. Dit weekend zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib al dat ze zich „grote zorgen” maakt over de bedreigingen. (NRC)

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Source link