Onafhankelijk onderzoek ingesteld naar politieoptreden Ajax-Juventus | NU

Onafhankelijk onderzoek ingesteld naar politieoptreden Ajax-Juventus | NU

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) heeft het COT, het instituut voor veiligheids- en crisismanagement, gevraagd onderzoek te doen naar het politieoptreden voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Juventus.

“De driehoek vindt het belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek plaats vindt, in het belang van alle betrokkenen”, luidt de aankondiging.

Het COT heeft het verzoek ingewilligd. Naast dit externe onderzoek zal de driehoek op korte termijn ook in gesprek gaan met Ajax en de supportersverenigingen.

Het politieoptreden van afgelopen woensdag bij de Johan Cruijff ArenA had tot doel een zogeheten Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege gevaren voor betrokkenen.

De Mobiele Eenheid (ME) richtte met waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Daarnaast werden politiepaarden ingezet om de menigte uiteen te drijven. Beide acties leidden tot verontwaardigde reacties van Ajax-fans, die het optreden buitenproportioneel noemden.

De driehoek liet vrijdag weten dat ze vinden dat er fouten zijn gemaakt bij het optreden, “ondanks heldere, vooraf gemaakte afspraken”.

Source link