‘Oostenrijk gaat langer controleren aan Sloveense en Hongaarse grens’

‘Oostenrijk gaat langer controleren aan Sloveense en Hongaarse grens’
https://images.nrc.nl/cdlqrygbRuci3R5SHtyie6mNPaA=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/anp-58068555.jpg

Oostenrijk gaat langer door met controleren aan de Hongaarse en Sloveens grens. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl kondigt in een brief aan de Europese Commissie een verlenging van zes maanden aan, schrijft het Oostenrijkse persbureau APA zondag.

In de brief aan de Commissie wijst Kickl, lid van de rechtse FPÖ partij, op consequent hoge aantallen illegale migranten en “een latente terrorismedreiging”, die volgens hem uitgaat van “buitenlandse terroristische strijders”. Kickl wijst op strijders die na de val van het kalifaat vanuit conflictgebieden in Syrië en Irak terug kunnen keren naar Europa.

Oostenrijk zou de controles op 11 mei staken, maar handhaaft deze nu tot november. Volgens Kickl wil Oostenrijk op termijn de grenscontroles weer opheffen. De Europese Commissie vindt dat controles aan binnengrenzen alleen in het uiterste geval plaats mogen vinden. Lidstaten mogen hierover echter zelf beslissen.


Lees meer over de nieuwe migratiecijfers: Veel minder migranten via Middellandse Zee Europa in

Migratiecrisis

Oostenrijk en Duitsland voerden in 2015 tijdelijk weer grenscontroles in. Brussel vond de controles toen, op het hoogtepunt van de migratiecrisis, gerechtvaardigd en proportioneel. Afgelopen januari meldde Frontex, de Europese grens- en kustwacht, dat het aantal illegale migranten op het laagste niveau in vijf jaar tijd lag.

Zes landen in de Schengenzone, waar in principe vrij verkeer van personen geldt, voeren controles uit aan binnengrenzen. Naast Duitsland en Oostenrijk gaat het om Zweden, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. Het is onbekend of deze landen ook langer blijven controleren aan de grens.

Source link