Oud-adviseur Obama verdacht van liegen over pr-werk in Oekraïne

Oud-adviseur Obama verdacht van liegen over pr-werk in Oekraïne
https://images.nrc.nl/-wUadSehy1PcH53Q-L_ZXxLYKXA=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1204buicraigjpg.jpg

Een oud-adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, de advocaat Gregory Craig, is donderdag aangeklaagd voor het geven van een valse verklaring over zijn werkzaamheden in Oekraïne in 2012. De aanklacht kwam voort uit het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geïnitieerd, dat meldt de The New York Times. Craig is de eerste hooggeplaatste Democraat die zich in het kader van dat onderzoek moet verantwoorden.

De aanklacht stelt dat Craig zich had moeten registreren onder de Foreign Agents Registration Act (FARA) toen hij voor Oekraïne onderzocht of oud-premier Timosjenko een eerlijk proces had gehad. Volgens die wet moeten overheidsmedewerkers zich verplicht registreren bij het ministerie van Justitie als zij lobby- of pr-werkzaamheden verrichten voor buitenlandse politici, politieke partijen of overheden. Craig wordt ervan verdacht gelogen te hebben tegen het ministerie van Justitie en informatie te hebben achtergehouden zodat hij zich niet hoefde te registreren.

Craig stelt dat hij onschuldig is, geen lobbywerk heeft verricht voor de Oekraïense overheid en niemand heeft misleid. In een video heeft hij gereageerd op de aantijgingen:

“Ik heb een team geleid met advocaten die een onafhankelijk rapport opstelden voor het ministerie van Justitie en de regering van Oekraïne, over de vervolging en rechtszaak van oud-premier Joelia Timosjenko. […] Mij werd verteld dat het onderzoek werd gedaan namens de pro-westerse Oekraïense zakenman Viktor Pintsjoek. die het project hielp financieren. We hebben toen de voorwaarden voor FARA-registratie onderzocht en vastgesteld dat het advocatenkantoor zich niet hoefde te registreren.”

De oligarch Pintsjoek ontkende tegen The Times alle betrokkenheid bij het project.

Volgens de aanklacht hebben Craig en zijn collega’s zich niet geregistreerd omdat ze vreesden hierna moeilijker voor de overheid te kunnen werken. De regels daaromtrent waren net aangescherpt door president Obama, waardoor lobbyisten bij zijn regering voor minder werk in aanmerking kwamen.

De registratiewet FARA bestaat sinds 1938 maar er werd tot kortgeleden weinig op toegezien. In het onderzoek van Mueller speelt de wet wel een belangrijke rol. In 2017 is de oud-campagneleider van president Donald Trump, Paul J. Manafort, schuldig bevonden van het overtreden van FARA.

Source link