Parijse brandweer: Brand Notre-Dame onder controle, structuur van kathedraal gered | NU

Parijse brandweer: Brand Notre-Dame onder controle, structuur van kathedraal gered | NU

De brand in de Notre-Dame in Parijs is volgens de Parijse politie onder controle. De Franse brandweer liet tegen 23.00 uur weten dat de structuur en de façade van de wereldberoemde kathedraal zijn gered. Het dak en de binnenkant van het bouwwerk zijn zo goed als verwoest.

Eerder op de avond liet de Parijse brandweer nog weten niet zeker te zijn of de kathedraal nog te redden viel. Urenlang waren brandweerlieden op hoogwerkers bezig met blussen.

Ook het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is iets optimistischer dan eerder op de avond over het behoud van de Notre-Dame. Staatssecretaris Nunez denkt dat er nog drie tot vier uur nodig zijn om de brand onder controle te krijgen.

Het vuur in de noordelijke beltoren is bestreden. De brandweer zal zich nu focussen op het blussen van de brand in de kathedraal. Veel kunstwerken en beroemde relikwieën zijn gered. Ook de schatkamer van de kathedraal is nog intact.

Vuur verspreidde zich in razend tempo

Maandagavond brak rond 19.00 uur een grote brand uit in de Notre-Dame. De rook kwam in eerste instantie uit het middenschip van de kathedraal, waarna de vlammen zich in razend tempo verspreidden.

Met bulderend geraas stortte rond 20.00 uur het dak in, waarvan de structuur bestond uit houten balken. Rond die tijd kwam ook de achterste torenspits van de Notre-Dame naar beneden.

De Parijse brandweer rukte massaal uit. Bij de reddingsoperatie waren ongeveer vierhonderd brandweerlieden betrokken. Eén van hen raakte ernstig gewond.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar aan de middelste toren vonden wel werkzaamheden plaats. De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart om te achterhalen wat de brand veroorzaakt heeft.


Brandweerlieden op hoogwerkers doen verwoede pogingen het vuur te blussen. (Foto: Getty).

Macron belooft wederopbouw Notre-Dame

De Franse president Emmanuel Macron zei maandagavond laat in een toespraak vlak bij de Notre Dame dat de Fransen er alles aan gaan doen om het monument weer op te bouwen. Hij zei daar ook internationale steun voor te zullen gaan vragen.

Ook sprak hij zijn medeleven uit aan alle Parijzenaars en alle katholieken in heel de wereld. Volgens Macron is de Notre-Dame van alle Fransen en maakt het deel uit van de geschiedenis van Frankrijk.

Grote toeristische trekpleister

De kathedraal staat op het Île de la Cité in de Seine in het centrum van Parijs. Het gebouw is een van de grootste toeristische trekpleisters van de Franse hoofdstad en is sinds 1991 ook Werelderfgoed.

De eerste steen van de kathedraal werd in 1163 gelegd in het bijzijn van paus Alexander III. Bijna tweehonderd jaar later, in 1345, werd de bouw voltooid. Architect van de Notre-Dame is Maurice de Sully, destijds bisschop van Parijs.

De kathedraal onderging in 1845 een grote restauratie, die 23 jaar duurde.

Karakteristieke gebrandschilderde ramen en torens

De 130 meter lange kerk bestaat uit vijf zogeheten schepen en is gebouwd in vroeggotische stijl. De Notre-Dame is onder andere beroemd om de gebrandschilderde ramen en de twee karakteristieke torens, die beide 90 meter hoog zijn en de façade vormen van het iconische bouwwerk.

Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst zevenduizend pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd.


De vlammen staan uit het dak van de beroemde kathedraal. (Foto: AFP).

Bekendheid door de Klokkenluider van de Notre-Dame

In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kerk herbergt enkele relikwieën, die van Jezus Christus zouden zijn: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging.

De kathedraal kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo’s wegen.

De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie. Ook zijn er nationale vieringen. De toegang is gratis. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de kathedraal.


Deze luchtfoto maakt duidelijk hoe rampzalig de situatie was. (Foto: AFP)


Rond 21.00 uur sloegen de vlammen nog steeds uit het dak. (Foto: ANP)


Het moment dat de torenspits van de Notre-Dame instort. (Foto: AFP).


Een macaber beeld van de brand in de iconische kathedraal. (Foto: ProShots)


De brand is van heinde en verre te zien in Parijs en trekt veel bekijks. (Foto: ANP).


Binnen de kortste keren stond het dak, dat grotendeels bestond uit houten balken, in lichterlaaie. (NU.nl/Mathijs Voorend)


De eerste rookwolken toen de brand rond 19.00 uur uitbrak. (Foto: NU.nl/Rogier Vriezen).


Een archieffoto van de façade en het altijd drukke voorplein van de Notre-Dame, gemaakt in december vorig jaar. (Foto: ProShots)

Source link