Peruaanse oud-president García doet zelfmoordpoging
https://images.nrc.nl/AurxbV3jq1_94O-qVxz2pf6V09M=/1200×627/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2019/04/web-1704buigarc2jpg.jpg

De Peruaanse voormalige president Alan García heeft woensdagochtend een zelfmoordpoging gedaan toen de politie hem wilde arresteren in verband met een grote corruptiezaak. De 69-jarige García verkeert in kritieke toestand, aldus zijn advocaat tegen persbureau AP.

García zou zich volgens televisiezender ATV, die politiebeelden van de arrestatie uitzond, hebben opgesloten in een kamer toen de politie hem thuis in Lima kwam arresteren. Daarop schoot hij zichzelf neer. Hij is naar een ziekenhuis vervoerd en wordt momenteel geopereerd.


Lees ook: President Vizcarra haalt plots de bezem door corrupt Peru

García was van 1985 tot 1990 president van het Zuid-Amerikaanse land voor de linkse partij APRA (‘Amerikaanse Populair Revolutionaire Alliantie’). In 2006 trad hij opnieuw aan als president voor een periode van vijf jaar.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-president heeft te maken met een grote corruptiezaak, genaamd ‘operatie Wasstraat’, rondom het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Tientallen Zuid-Amerikaanse politici zouden smeergeld van het bouwbedrijf hebben aangenomen. In 2018 vroeg García asiel aan in Uruguay nadat hij een reisverbod opgelegd had gekregen van Peru. Uruguay wees dat verzoek af.

Andere oud-president in hechtenis

Een week geleden werd een andere Peruaanse oud-president, Pedro Pablo Kuczynski, tien dagen in voorlopige hechtenis geplaatst vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij dezelfde grootschalige corruptiezaak. Ook petrochemisch bedrijf Braskem wordt in de zaak onderzocht.

Eind 2017 kreeg de voormalig vicepresident van Ecuador Jorge Glas zes jaar gevangenisstraf opgelegd voor het aannemen van ruim 11 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf grote overheidsprojecten hebben gegeven. In Colombia heeft oud-president Juan Manuel Santos toegegeven illegale donaties voor zijn verkiezingscampagnes te hebben aangenomen van Odebrecht.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl

Source link

nuno-show.nl